Din hund kan bli en riktig guldgrävare!

Träna din hund att hitta kantareller – expertens bästa tips

Alla vet känslan av att hitta skogens guld – kantareller. Det kräver tålamod, men med lite träning kan din hund bli din bästa guldgrävare.

En hund behöver jobba med sin nos, så varför inte slå två flugor i en smäll? Du får en glad och harmonisk hund - plus en god kantarellmacka till middag.

För du vet hur det är - ibland kan du gå runt i timmar utan att hitta något. Kantarellerna gömmer sig under ris och mossa och allt du ser är massa gula löv. Ända tills du (kanske) hittar det där stället som lyser gult av den fantastiska svampen, vilken lycka. Men prova att ta hjälp av din hund att nosa upp de bästa kantarellställena! Förutom att det är väldigt gott med kantareller så är det en fantastiskt bra aktiveringsform som ger hunden en kul utmaning i skogen. Det finns kurser att gå med din hund, men du kan också träna upp den på egen hand.

– Hunden är helt överlägsen allt annat i svampskogen, tack vare sin otroliga förmåga att känna och skilja på olika dofter, säger välkände hundpsykologen Anders Hallgren. Hur mycket kantarellen än gömmer sig, så hittar hunden den.

– Jag tror också att kantareller har en egen lukt som skiljer sig en hel del från andra svampar, ur en hunds perspektiv, fortsätter han.

I år är det ett riktigt kantarellår – perfekt för att lära din hund.

Det var faktiskt Anders Hallgren som en gång i tiden ”uppfann” kantarellsök med hund.

– Jag fick en idé i början på 70-talet, säger han. Det handlade inte så mycket om att komma hem med massor av svamp, utan faktiskt mer om att hitta en mental sysselsättning för hundar.

– En god väns flatcoated retriever blev provhund och det gick förvånansvärt lätt att lära honom förknippa kantareller med godis. Han visade att min idé för träning var genomförbar.

En aktivitet som passar alla raser och blandraser

Så för Anders Hallgren är egentligen den där extra korgen med kantareller en bonus.

– I första hand handlar det om att hunden ska få vara med, vara aktiv och arbeta med nosen, som ju är så viktig för den.

Även om det finns vissa raser som sägs vara extra lättlärda, la gotton, den italienska vattenhunden, är till exempel en välkänd tryffelhund i Italien, så kan alla hundar lära sig kantarellsök.

– Ja, det är en aktivitet som passar alla raser och blandraser. Stora som små, ivriga som långsamma, orädda som rädda, säger Anders Hallgren.

– Det största felet många gör är att forcera träningen, fortsätter han. Det tar tid och måste få ta tid. Det minsta du övertränar, gör att hunden lär sig sämre.

Finns det något härligare än en dag i skogen tillsammans med din hund?

Det går utmärkt att träna mer än en gång per dag, upp till 3-4 små träningspass kan de flesta hundar klara av.

– Bara du tänker på att arbeta med ytterst korta pass. Den gamla regeln för all hundträning gäller också här:

Sluta alltid när hunden har som roligast! säger Anders Hallgren.

Att lära din hund söka kantareller bygger på klassisk inlärning, det vill säga att du associerar något nytt med något gammal och bekant.

Den ska förknippa lukten av kantareller med något den gillar. Älskar den till exempel kokt lever, så kommer den efter flitig träning få en association av lever varje gång den känner doften av kantareller.

Grundprincipen är alltså att koppla svampen till belöning. Prova att lägga en godisbit och en kantarell bredvid varandra, och ge hunden godiset i handen när den hittat kantarellen. Det här brukar gå relativt lätt, utmaningen blir sedan att överföra beteendet till att söka i skogen.

Sluta alltid när hunden har som roligast!

Hur snabbt det går beror både på intresse och hur ofta man tränar, men det händer också att hundar har börjat söka efter kantareller på eget initiativ. De förknippar helt enkelt doften av kantarell med att husse eller matte blir glada.

Det bästa med en hund är att den markerar svamp som är osynlig för oss. Har du en kantarellhund med dig är det sällan du behöver gå hem med en tom korg. Hunden hittar de svampar vi inte ser.

Läs mer i boken Kantarellsök med hund av Anders Hallgren och Marie Hansson

SNABBGUIDE – SÅ LÄR DU DIN HUND ATT HITTA KANTARELLER

  1. Lägg ut en kantarell (det går bra med köpt) tillsammans med en godisbit. Hunden ska titta på och låt den sedan söka.
  2. Gör det svårare. Göm kantarellen och godiset på längre och längre avstånd.
  3. Göm utan godis och ge belöningen direkt efteråt. Var snabb så att hunden förstår att belöningen är kopplad till kantarellen.
  4. Fortsätt med kantareller som inte doftar människa (plockade med plastpåse eller handskar).
  5. Gå ut i skogen där du vet att det finns kantareller och låt en överlycklig hund hitta kantarellerna.
  6. Ha tålamod. Det tar tid att bli en kantarellhund.