Bilden är en genrebild och inte kopplad till händelsen.

Jakthund attackerade häst – ryttare föll av och skadades

Under en ridtur så blev en häst biten av en jakthund som sedan fortsatte att jaga hästen genom skogen.

Förra helgen stötte en ryttare på en jägare - som berättade att hans fru kommer att släppa deras hund lös. När ryttaren därefter fick syn på den lösa jakthunden gjorde hunden en vändning och gav sig på hästen. Hunden högg tag i hasorna samtidigt som hästen började sparka mot hunden, vilket resulterade i att ryttaren föll av, rapporterar Katrineholms-Kuriren.

Med ryttaren kvar på marken så stack hästen iväg och hunden fortsatte sin jakt efter den. Efter drygt två kilometer hade hunden ställt hästen och då kom både hundägaren och ryttaren till platsen.



– De stod på ett fält, hunden hade gjort som en älghund brukar göra, alltså ställt hästen. Ägaren försökte få tag på sin hund. Jag var så himla arg när jag kom fram och bara skrek och frågade: "Varför?!". Då svarade de: "vi bara tränar". De bad så mycket om ursäkt, berättar ryttaren till Katrineholms-Kuriren.

Efter den dramatiska ridturen så fick ryttaren sjukskriva sig från jobbet på grund av en skada efter fallet, samtidigt som hästen fått bitmärken på bakbenen.

– Hästen var svullen och halt de första dagarna, nu har svullnaden tack och lov lagt sig något. Men jag vet ju inte hur hästen kommer att reagera på hundar i framtiden. Den var löddrig och skakade efter attacken, säger ryttaren till Katrineholms-Kuriren.

För Katrineholms-Kuriren förklarar Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svenska jägarförbundet, att det är tillåtet att släppa hundar i skogen från och med 21 augusti för vissa former av jakt och träning.

- Men det är alltid strikt hundägaransvar när man släpper en hund och den skulle orsaka skada. Ägaransvaret gäller alla hundar, såväl jakthundar som sällskapshundar. Det går till och med så långt så att om en lös hund skulle ta sig in på min tomt och min hund biter den lösa hunden så är det mitt fel, säger Magnus Rydholm till Katrineholms-Kuriren.