I studien ingick 180 hundar.

Studie: Ämnet i hundens kost som kan skydda mot allvarliga sjukdomar

Brist på aminosyran taurin är en känd orsak till hjärt- och ögonsjukdom hos framför allt katter, men tillståndet har även rapporterats hos hund.

En ny studie, ledd av Sveriges lantbruksuniversitet, som utförts på 180 engelska cocker spaniels visar att låga taurinvärden förekommer hos många hundar, och att fodrets sammansättning kan vara en bidragande orsak till låga värden. 

Engelsk cocker spaniel är överrepresenterad när det gäller förekomst av hjärtsjukdomen dilaterad kardiomyopati (DCM), en sjukdom som i många fall är obotlig och drabbade hundar riskerar att bli allvarligt sjuka och dö i förtid. 

Det finns dock en variant av sjukdomen som uppstår efter långvarig brist på aminosyran taurin, och hundar som drabbas av detta tillstånd kan ofta återfå ett normalt liv om de får rätt behandling.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har i samarbete med forskare vid University of California Davis samt klinikveterinärer vid två stora djursjukhus i Stockholmsområdet, genomfört en omfattande undersökning av förekomsten av låga taurinvärden i en stor population hundar av rasen cocker spaniel. 

Studien har inkluderat hundar som har visat tecken på DCM och hjärtsvikt, men även kliniskt friska hundar, och har utvärderat ett potentiellt samband mellan taurinvärden och klinisk status i en stor population hundar samt ett eventuellt samband med näringsinnehållet i hundarnas foder.

180 hundar

I studien ingick 180 privatägda svenska hundar. Av dessa bedömdes 167 vara kliniskt friska vid studiens start, medan 13 uppvisade kliniska tecken på hjärtsvikt. 

Blodprovsanalyser visade sedan att så många som 53 av de undersökta hundarna (29 procent) hade låga taurinnivåer. Samtliga hundar med hjärtsvikt hade mycket låga taurinvärden och 5 av dessa hundar uppvisade dessutom förändringar på ögats näthinna som kan kopplas till taurinbrist.

Fodrets inverkan

Studien undersökte även möjliga samband mellan taurinnivåer i hundarnas blod och halterna av taurin samt metionin och cystein (två aminosyror som kroppen kan omvandla till taurin) i de foder som hundarna utfodrades med. 

Ett 60-tal olika hundfoder undersöktes och ett tydligt samband kunde ses mellan hundarnas taurinnivåer och fodrets aminosyrainnehåll. 

Forskarna kunde även påvisa ett tydligt samband mellan vissa foderkomponenter och låga taurinvärden i foder. Foder som innehöll rött kött som huvudproteinkälla hade generellt lägre taurinnivåer än foder som hade vitt kött som huvudproteinkälla.

– Vår studie visar att många till synes friska cocker spaniels har låga taurinhalter i blodet, och därmed löper ökad risk att utveckla allvarlig hjärtsjukdom och andra sjukdomslidanden om detta inte uppmärksammas i tid. Det finns god anledning att tro att merparten av alla fall av DCM och hjärtsvikt hos engelsk cocker spaniel kan undvikas, eller botas, om djurägare, uppfödare, veterinärer och, inte minst, foderbolag får rätt kunskap om vissa individers behov av dietärt tillskott för att upprätthålla tillräckliga taurinhalter, säger Karin Kriström.

Allvarliga sjukdomar 

Några av de hundfoder som analyserades i studien hade anmärkningsvärt låga nivåer av taurin, metionin och cystein. Det här tyder enligt forskarna på att väldigt många hundar i Sverige, och i resten av världen, kan utveckla allvarliga sjukdomar som sannolikt hade kunnat förhindras med korrekt näringsinnehåll i alla hundfoder.

– All kommersiell kattmat ska sedan 1990-talet vara berikat med syntetiskt taurin, vilket har bidragit till att vissa sjukdomar numera är sällsynta hos katt. Vi hoppas att våra resultat kommer att bidra till en rekommendation om att även hundmat bör berikas på ett adekvat sätt framöver, säger Karin Kriström och Ingrid Ljungvall.

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU