Övervikt är förekommande hos husdjur.

Är din hund överviktig? Så farligt är det egentligen 

Det kan vara svårt att inte bjuda sin hund på en extra godisbit eller en del av sin egen mat när den stirrar med sina ögon. Men hur allvarligt kan det bli med en överviktig hund? Julia Engqvist, veterinär på Lapplands Djurklinik i Gällivare, svarar på en läsares problem. 

Läsarfråga:

Jag har en överviktig hund och har försökt få den att gå ner i vikt. Men hur farligt är det egentligen att ha en överviktig hund? Vad är dina bästa råd?

Veterinären svarar: 

Julia Engqvist, veterinär.

Ett av de största hälsoproblemen hos våra husdjur idag är övervikt. I en studie visade sig så mycket som varannan hund och katt lida av övervikt. Överviktiga hundar löper mycket högre risk att drabbas av diabetes, ledproblem och hjärtsjukdomar och får därigenom en kortare livslängd och sämre livskvalitet. 

Det är lättare att förebygga övervikt än att göra något åt den när det väl inträffat. Det kan låta hårt, men i hundens fall så är det inte den själv som öppnar foderpåsen (även om det ju såklart kan hända) utan du som djurägare är den som styr balansen av intag av mat kontra hur mycket motion som finns inplanerat i vardagen. 

Mitt bästa tips är att ta hjälp med hullbedömningen om du är osäker. De allra flesta zoo-fack handlare och veterinärkliniker vill gärna hjälpa dig med detta. Ha även för vana att regelbundet väga din hund, det hjälper dig att objektivt få en uppfattning om ditt djurs vikt. Anpassa sedan fodret utifrån din hunds behov. Väg portionerna istället för att bara måtta dom. 

Och sist men inte minst, tänk på att många godbitar/tuggben kan vara ett stort extra kaloriintag som blir lite dolt. Använd gärna ett vanligt foder som godbitar eller kalorisnålt godis. Din hund är framförallt ute efter den uppmärksamhet som du ger den och inte lika fokuserad på exakt vad den får för godbit.

Julia Engqvist, veterinär