Bilden är en genrebild och inte kopplad till händelsen.

Hund attackerade griskulting – bet tag om huvudet 

En åtta månader gammal griskulting blev svårt skadad efter att en hund slet sig och attackerade djuret.

I helgen gick en hund till attack mot en griskulting på en 4H-gård i Kalmar. Hunden slet sig och bet tag om huvudet på kultingen och skakade den fram och tillbaka, rapporterar SVT Nyheter Småland.

– Som tur var, så var gårdens vice ordförande här. Hon kom in i hagen och gick emellan, med risk för sin egen hälsa. Men hon räddade grisens liv, berättar Tina Burvall, som är verksamhetschef på 4H-gården i Kalmar, till SVT Nyheter Småland. 

Griskultingen, som är åtta månader gammal, blev allvarligt skadad med djupa hugg på huvudet. Händelsen har anmälts till polisen och Länsstyrelsen.

– Hundägaren var helt handfallen och gjorde ingenting, mer än skrek, säger Tina Burvall till SVT Nyheter Småland.

Det är inte den första allvarliga incidenten där en hund är involverad på 4H-gården i Kalmar, utan det är tredje hundattacken inom några år där det tidigare har varit en katt samt ett får, som fick avlivas på plats, som blivit attackerade. 

Trots det så kommer det inte att införas något förbud mot hundar på gården. 

– Nej, det kan vi inte göra, men det finns en viss sorts hundar som gör oss extra vaksamma. Jag skulle vilja säga att det är extremt dåligt omdöme att ta hit hundar som inte är pålitliga:

– Har man en hund som man inte har kontroll över, sök hjälp, låt någon annan ta över den. Det är den största chansen för den hunden att överleva, säger Tina Burvall till SVT Nyheter Småland.