Att ha hunden som kollega är uppskattat, men kan leda till problem.

Experten: Hemarbete leder till beteendeproblem hos hundar

Sedan pandemin är distansarbete allt vanligare, även om hundägare är glada över att kunna tillbringa mer tid tillsammans med sin fyrbenta vän så kan det bli problem.

En studie från Royal Veterinary College, RVC, visar att hundar som köpts in under pandemin har höga nivåer av problembeteenden och att en tredjedel lider av separationsångest. 

Nick Jones MA, expert på hundträning och beteende, varnar hundägare för att hemarbete kan leda till separationsångest och beteendeproblem hos hundar.

– Hemarbete har blivit vanligare sedan pandemin, och även om det har många fördelar för de anställda har jag sett en markant ökning av antalet fall av hundbeteende som rör separationsångest, säger Nick Jones i ett pressmeddelande.

Separationsångest hos hundar kan leda till överdrivet ylande, grävande och krafsande samt skadegörelse. 

– Nedstängningen på grund av covid-19 och övergången till hemarbete har i vissa fall orsakat betydande beteendeförändringar hos hundar, säger Nick Jones.

Tillsammans med ACME Whistles delar han med sig av sina bästa tips till hundägare som arbetar hemifrån för att förhindra att beteendeproblem uppstår: 

Gradvis separation 

Lämna din hund under korta perioder och öka gradvis längden på separationerna. På så sätt vänjer du hunden vid att vara ensam under rimliga tidsperioder utan att skapa stora ångestkänslor och förändrar med tiden hundens känslomässiga reaktion på att bli lämnad ensam. Positiva distraktioner, t.ex. att lämna en behållare som kan fyllas med hundens vanliga måltidsersättning, kan bidra till att skapa en positiv association när hunden lämnas ensam.

Introducera nya vänner

Involvera vänner och familjemedlemmar i skötseln av din hund så att den knyter an till andra och inte är helt beroende av dig. Ju fler människor den umgås med, desto mer avslappnad och självsäker blir den. Hunddagis är ett annat alternativ som du kan överväga som en del av denna strategi.

Förhindra skuggningsbeteenden

Låt inte din hund följa efter dig runt huset och lägg in regelbundna pauser under arbetsdagen då ni är borta från varandra och i olika rum.

Använd långlivade tugg- och leksaker

Erbjud din hund en tuggbit med lång hållbarhet, en uppstoppad Kong eller en annan distraktion som en leksak för att uppmuntra den att ägna sig åt aktiviteter på egen hand, vilket motverkar överdriven bundenhet.

Lugna hälsningar

Ett effektivt sätt att minska separationsångest är genom lugna hemkomster och hälsningar. När du återvänder till din hund efter en tid, undvik att göra väsen av dig eller att ge din hund omedelbar uppmärksamhet. Återvänd i stället lugnt och stilla och gör dina rutiner i några minuter innan du hälsar på hunden. 

Detta hjälper hunden att lära sig att din återkomst inte är en alltför spännande händelse, vilket minskar dess förväntan och ångest under din frånvaro. Genom att hålla återkomsten lågmäld förstärker du en känsla av lugn och stabilitet, vilket är viktigt för att hantera separationsångest.

Källa: ACME Whistles