Att sova med din hund kan vara farlligt.

Läkare varnar: Att dela säng med din hund kan vara livsfarligt

Delar du säng med din hund? Då lever du farligt. Det menar i vart fall vissa läkare, som hävdar att hunden kan utgöra en hälsorisk.

Läkaren Deborah Lee, från det brittiska onlineapoteket Dr Fox Online Pharmacy, tycker inte att du ska låta din hund vara i sängen över huvud taget. Så allvarligt anser hon att den kan äventyra din hälsa. Det skriver brittiska tidningen Mirror.

Kan orsaka allergier

Att hundens päls kan orsaka allergier känner nog de allra flesta till. Men även de mjälliga hudflagor både vi själva och våra hundar avger kan orsaka en rad hälsoproblem.

”Exponering för mjäll från husdjur kan leda till allergisk rinit, dermatit, nässelfeber och astmasymtom. När du andas in djurmjällpartiklarna i dina lungor identifierar din kropps immunceller hund- eller kattantigenet som ett främmande ämne som utgör ett hot mot din hälsa”, säger Deborah Lee till RSVP Live.

Mjäll kan ge astma

I första hand är det astma som Lee varnar för. Våra kroppar reagerar nämligen så starkt på hundens mjäll att även den som inte lider av någon egentlig hundallergi kan drabbas, och det akut.

Eftersom en astma-attack orsakas av att vår glatta muskulatur dras samman är den mycket svår att häva.

Den glatta muskulaturen inte är viljestyrd. Därför går den inte att påverka. Dessutom finns den lite överallt i kroppen, som till exempel i våra luftvägar och blodkärl.

Så när astmaattacken väl är ett faktum, kan du i princip inte göra så mycket annat åt problemet, än att kalla på ambulans och hoppas på att hjälpen hinner fram i tid.

Kan vara livshotande

En astmaattack kan mycket snabbt bli direkt livshotande. Särskilt allvarligt är det när någon som aldrig tidigare haft ett astmaanfall drabbas.

Den som aldrig tidigare varit med om något liknande känner ofta inte igen de första symptomen, vilket kan vara avgörande för hur snabbt den drabbade kan få adekvat vård.

Dessutom saknar den som inte har diagnosticerats med astma oftast tillgång till de akutmediciner den som har astma sedan tidigare brukar få utskrivna av sin läkare.

Potenta magbakterier

En annan hälsorisk är olika sorters parasiter. Undersökningar har visat att nästan var fjärde hund har loppor i pälsen, och när ni sover tillsammans är risken stor att lopporna bestämmer sig för att kalasa lika mycket på ditt, som på din pälsklings blod.

En annan potent hälsorisk är hundens bakterieflora. Enligt vissa studier bär nästan nio av tio hundar på Enterobacteriaceae, en grupp bakterier som inkluderar salmonella, E. coli och shigella. Dessa bakterier är vanliga orsaker till gastroenterit hos människor, en inflammation i mage och tarm och överförs lättare när du gosar med din hund i sängen, än om du håller din hund på lite större avstånd.

Källa: news55.se