Vad har du i hemmapotek?

Veterinären tipsar: Det ska du alltid ha hemma för hunden

En läsare är orolig över sin hund som till och från är dålig i magen, men annars alltid är på bra humör. Julia Engqvist, veterinär på Lapplands Djurklinik i Gällivare, förklarar vilka åtgärder du kan vidta hemma och när det är dags att söka vård. 

Läsarfråga:

Min hund har ibland diarré men är alltid pigg. Bör jag kolla upp det?

Veterinären svarar:

Julia Engqvist, veterinär.

 Lustigt att det kom just en diarréfråga, på min semester upplevde jag hur receptionisten på ett väldigt hundvänligt hotell i Sollefteå fick uppleva stressen av att hennes hund som låg inne på kontoret fick akut diarré just som jag skulle checka in. Stressade djurägare är ju något man stöter på dagligdags så jag hade full förståelse. Det fick mig att tänka på att jag gärna ville informera er läsare om några bra punkter att tänka på till sitt hemmaapotek. Kräkningar och diarré är två vanliga problem du som hundägare kan stöta på. Dessa symtom är vanligtvis tecken på allt från milda magbesvär till allvarligare underliggande hälsoproblem. Sommartid är det ju lätt att få i sig något olämpligt som retar magen, alltifrån kryddad mat till majskolvar efter en trevlig grillning. Att veta vad man ska ha hemma och hur man ska agera innan man söker vård kan vara avgörande för din hunds välmående.

Jag rekommenderar alltid mina djurägare att ha hemma elektrolytlösningar för att förhindra uttorkning, probiotika/uppstoppande produkter t.ex. dia-tab eller canikur och eventuellt en mild kost som hills i/d som kan ges direkt efter att symtomen uppträtt.

Om din hund börjar kräkas eller få diarré, är det viktigt att först bedöma om hunden verkar må relativt bra, är pigg och har god aptit, i så fall kan du börja med skonkost och dela upp hundens normala dagsgiva i 6 portioner blandat med vatten/elektrolytlösning och ge små mängder flera gånger under dagen och övervaka hur hunden reagerar under dagen. Under denna tid bör du se till att hunden har tillgång till färskt vatten för att undvika uttorkning. Viktigast är att ni får i vätska och probiotika/uppstoppande produkter första dygnet.

När ska man då söka vård? Om hunden visar tecken på uttorkning (som torra slemhinnor, insjunkna ögon eller minskad hudelasticitet), om det finns blod i kräkningarna eller avföringen, eller om ditt djur kräks direkt efter intag av vätska eller mat. Eller om ni misstänker att hunden ätit något olämpligt föremål som till exempel majskolvar eller sockar är. Andra varningstecken inkluderar slöhet, feber, bukömhet eller om hunden vägrar att dricka vatten. Dessa symtom kan tyda på en allvarligare inflammation eller en annan sjukdom som kräver vård av veterinär. Om allmäntillståndet är gott men diarrén håller i sig flera dagar rekommenderas också att du låter kolla upp din hund.

Hunden i fallet ovan var snabbt återställd, jag valde att följa den under cover då även veterinärer behöver semester. Men hade hittat en klinik på orten att hänvisa till om jag upplevt att den behövde kollas upp. Yrkesskada får bli diagnosen på det.

Extra tips för hemmaapoteket: Ha en termometer hemma och ta gärna tempen några gånger på din hund så du vet dennes normaltemperatur. Vid kontakt med veterinären är det ofta hjälpsamt för rådgivningen om du vet om din hund har feber eller ej.

Vidare är det bra att alltid ha koksaltlösning, kompresser och bandage hemma, om ditt djur skulle få ett sår. Koksaltlösningen är användbar för att rengöra sår, och det är viktigt att spola såret ordentligt. En bra tumregel är att när du tror att du har spolat tillräckligt, ska du spola lite till. Detta minskar risken för infektion.

För att ytterligare skydda din hund, är det bra att ha en krage till hands. Hundars munnar är fulla av bakterier, och en krage kan förhindra att de slickar eller biter på sina sår, vilket kan förhindra infektioner och underlätta sårläkningen.

Julia Engqvist, veterinär