Hundar mår inte bra av variation likt veckans matkasse. Helst ska hunden ges samma foder året om, möjligen med en justering i energinivå under vilo- respektive arbetsperiod.

Så väljer du rätt foder – nyckeln till en frisk hund

Hundens immunförsvar är beroende av en välmående magtarmkanal, där näringen tas upp. Att lägga krut och omsorg på att välja rätt kost för din hund är att lägga grunden för en välmående hund.

Billiga, mellanklass eller hutlöst dyra. Färskfoder, torrfoder, rå kost eller spannmålsfritt. Utbudet av hundfoder är stort och det går trender i allt.

Många har åsikter om vilket foder du ska ge till din hund, men din uppgift är att slå dövörat till och i stället lyssna på din hund.

Vilket foder tillgodoser just din hunds specifika behov?

Att välja rätt foder till sin hund kan vara en utmaning.

Glansig glad och fast

Det är faktiskt ganska enkelt att veta om du valt rätt kost till din hund.

Pälsen ska vara glansig, hullet lagom, avföringen sparsam och hunden ska ha en konstant god ork och återhämtningsförmåga.

För hård, riklig, lös, slemmig eller ojämn avföring är tecken på att något irriterar hundens tarm. Kanske är fodret och hunden inte den match du trodde.

Att byta foder ska göras med eftertanke. Varje byte stressar tarmen, vilket ökar risken för diarré. Det tar veckor för bakteriefloran att anpassa sig till ett nytt foder.

Helst ska den arbetande hunden ges samma foder året om, möjligen med en justering i energinivå under vilo- respektive arbetsperiod.

Om ett byte ändå sker inför säsong, bör detta göras under minst två månader för att gynna näringsupptaget och minska risken för magtarmstörningar.

Med fördel kan hunden då också ges goda bakterier och andra kosttillskott.

Men vad gör du om du har du glömt hundens foder hemma när ni exempelvis är på resande fot?

För att förhindra förödande magtarmstörningar kan du ge ett magtarmfoder. Detta extremt lättsmälta foder kan ges utan successiv övergång.

I nödfall kan du tillfälligt i stället ge hemkokt för känsliga tarmar genom kokt ris blandat med ett lättsmält protein som vilt och kyckling.

Under perioder av ökad stress, hälsoproblem eller högre prestationskrav räcker det inte att bara ge hunden ett bra foder. Du behöver toppladda din hund med energi och vätska vid rätt tidpunkt .

Förödande konsekvenser

Snabba eller ogenomtänkta foderbyten på jakthunden kan ge förödande diarréer med farlig vätskeförlust.

Vätskebrist påverkar såväl blodtrycket som transporten av näring och vätska ut till kroppens celler. Därför är det viktigt att vid en magtarmstörning agera i tid för att stabilisera magtarmkanalen genom vila, lättsmält kost och vätskeersättning anpassad för hund.

Magtarmkanalen tar inte bara upp näring, här återfinns den största koncentrationen av hundens immunförsvar.

Under perioder av ökad stress, hälsoproblem eller högre prestationskrav räcker det inte att bara ge en för hunden anpassad kost.

För att motverka exempelvis stressdiarré under en intensiv arbetsperiod behöver du aktivt ta upp kampen mot den oxidativa stressen genom riktade kosttillskott som stärker hundens immunförsvar.

Oxidativ stress uppstår när kroppen under inre eller yttre påverkan bildar felladdade syremolekyler som kallas fria radikaler.

När de angriper kroppens celler för att ”sno” laddningar bildas fler felladdade syremolekyler. Kaoset är ett faktum och en destruktiv kedjereaktion tar fart och väcker immunförsvaret till liv med en rad konsekvenser som åldrande och stressdiarré.

Torrfoder är enkelt och statiskt, men på minussidan kan det vara svårtolkat innehåll och smältbarhet. Färskfoder är smakligt med hög smältbarhet, men det kräver obruten kylkedja.

Stötta med tillskott

Tre kosttillskott är särskilt viktiga för att stärka och stötta immunförsvaret och mota den oxidativa stressen i hundens kropp; antioxidanter, fettsyror och goda bakterier.

Antioxidanter är ett viktigt verktyg för att neutralisera radikalerna innan de orsakar ett destruktivt kaos i hundens kropp.

Främst utgörs antioxidanter av mineraler och vitaminer, som exempelvis vitamin E som hjälper såväl nervsystemet som immunförsvaret.

Fettsyror bildar tillsammans med alkohol den för hunden viktiga energikällan fett.

Från kosten kan hunden bilda de flesta fettsyror själv, men inte alla. De fettsyror som behöver tillsättas kosten kallas essentiella eller livsnödvändiga.

Omegafettsyror kallas särskilt bra fettsyror och är bland annat viktiga för hjärtats hälsa och njurarnas funktion.

Goda bakterier lever i hundens magtarmkanal och utgör en majoritet av de biljoner bakterier som finns i och på hundens kropp.

Man kan likna de goda bakterierna vid ett helt eget organ som bidrar till hundens hälsa genom att bland annat smälta födan och förgöra skadliga bakterier.

Huskurer för att motverka trassliga tarmar

  • Frystorkade mjölksyrabakterier som tillskott av goda bakterier för hund
  • Uppstoppande koltabletter för att behandla och förebygga diarré
  • Psylliumfrön och andra fibertillskott som stimulerar tarmpasagen
  • Sparris för att underlätta tarmpassage vid svalda främmande föremål

Recept på hemmakokt vätskeersättning för hund

  1. Blanda en liter ljummet vatten med en matsked honung, en tesked salt och ett kryddmått bikarbonat.
  2. Förvara i kylskåp och ge i små portioner vid magtarmstörning.

Hemläxa för hundägare

  • Hur kan du optimera din hunds magtarmhälsa?
  • Vad vet du om fodret du ger din hund. Är du nöjd?
  • Ger du samma foder året om eller byter du foder?
  • Hur bedömer du hundens mående, ork och hull?
  • Är avföringen jämn och sparsam eller rikligt och ojämn?
  • Har din hund ett behov av några riktade kosttillskott?

Sedan behöver du lokalisera perioder i hundens liv när immunförsvaret behöver hjälp, till exempel löp, tävlingsstart, åldrande eller dräktighet.

Var förberedd när den tiden närmar sig.

Kom ihåg: mår magtarmkanalen bra, mår hunden bra.

* Anna Pamuk, leg veterinär och mångårig JJ-medarbetare driver till vardags veterinärkliniken Fjällveterinären i Strömsund. Hon fokuserar sin verksamhet kring jakthundar och jobbar mycket med förebyggande vård.

Publicerad i Jaktjournalen nr.5 2024