Rebecca Olausson med sina två bästa kompisar Sven och Sune.

De väger 150 kilo – och har tusentals följare på Instagram

Mycket kärlek i 75 kilo hund. Ungefär så kan man sammanfatta Rebecca Olaussons favorithund grand danois. Sedan är det bara att dubbla egenskaperna, så har du Sven och Sune, som idag har blivit stora (såklart!) stjärnor på Instagram.

Det väcker en hel del uppmärksamhet när Rebecca Olausson, 163 centimeter lång och 58 kilo lätt, kommer gående med sina två hundar. Sven och Sune väger 72 respektive 75 kilo och ger ett minst sagt majestätiskt intryck.

Ni får såklart gärna hälsa, men det är garanterat ingen idé att försöka dra något grand danois-skämt för Rebecca har redan hört alla. ”Kommer ni med hästtrailern?”, eller “har ni sopsäckar som bajspåsar?”

Men okey – de är stora. Med en mankhöjd på upp till 90 centimeter och vikt på upp till 90 kilo är det en av världens absolut störta hundraser, nästan i klass med en liten ponny.

Med sina 163 cm ligger Rebecca i lä när Sven ställer sig på bakbenen för att leka.

Varför Rebecca fastnade för just den rasen, vet hon inte riktigt själv, mer än att hon alltid drömt om att ha en stor hund.

REBECCA OLAUSSON

Ålder: 40 år.

Bor: I Lönsboda utanför Kristianstad.

Familj: Sambo med Rasmus och barnen Emilia, 23 år, Zelda 19 år och Timo 12 år. Utflyttad pensionerad pälssyster, Svea 10 år.

Aktuell: Driver instagramkontot @sven.sune om sina två grand danois-hundar Sven och Sune.

Kanske har barndomens tecknade filmer med Scooby-Doo spelat in, med en grand danois i huvudrollen.

– Det är möjligt, säger Rebecka, men det är i varje fall en favorit hos vår yngste son som är 12 år. Han har redan döpt sin kommande hund till Scooby Blue, han blev lite sur när vi inte nappade på det när vi döpte Sven, skrattar hon.

Som så ofta var är vägen till drömhunden inte spikrak. Familjen hade i många år en shih tzu/lhasa Apso, som knappast är någon jättehund.

Rebeccas sambo Rasmus stretade också emot. Han var själv uppvuxen med en golden retriever och förstod inte riktigt Rebeccas dröm om en grand danois. “Aldrig i livet”, var hans raka svar när Rebecca tog upp frågan.

– Han tyckte att de verkade vara en onödig ras. “Vad tillför de, liksom?” berättar Rebecca.

Då grep ödet in

När Rebecca var på besök hos sin pappa rymde en grand danois i närheten. Blixtsnabbt hoppade sambon ur bilen och fick tag i den. Sedan var han fast, och han är lika kär i rasen som Rebecca.

–En sån ska vi ha!

För tre år sedan kom Sven, och när mamman senare fick valpar igen, hörde uppfödaren av sig. “Det finns en svart valp kvar. Ska ni slå till?”

Och snart kom också Sune, ett år yngre än Sven.

– Det kändes som Sven var lite ensam. Vi ville ge honom en kompis, förklarar Rebecca.

Det dröjde inte långt innan innan en blev till två.

De bor i ett villaområde, mitt i den lilla byn i Lönsboda, fyra mil utanför Kristianstad i Skåne. Tomten har de hägnat in så Sven och Sune kan gå in och ut när de vill.

– De älskar att ligga och spana på trappan. Många grannar brukar kommentera hur vackra de ser ut när de ligger eller sitter där, som statyer.

Sven och Sune har infriat alla förväntningar Rebecca hade om en grand danois.

– Det är nästan otroligt att det går att älska ett djur så mycket. De är verkligen som en del av familjen. Fantastiskt kärleksfulla och de blir som din bästa kompis.

Nästan otroligt att det går att älska ett djur så mycket.

Finns det några nackdelar så är de såklart att de är ganska dyra i drift. Matkostnaden kan ligga på några tusenlappar per månad för en hund.

–De är fina familjehundar, men kanske inte om du har småbarn. Det är inte så kul att bli omkullsprungen av en stor hund om du är liten och när de viftar på sina svansar blir det nästan som ett piskrapp.

Även om de är stora hundar behöver de inte mer motion är en normalhund, förklarar Rebecca.

– Men de älskar att röra på sig. Jag är väldigt mycket ute i skogen med dem och det är de bästa de vet. Jag tror att det är bra sätt för dem att bygga muskler på.

De gör sig bra framför kameran, där de har blivit riktiga stjärnor på Instagram.

Rebecca får också många frågor kring hur gammal en grand danois kan bli. Att stora hundar dör tidigare än små är tyvärr vanligt.

– Jag fokuserar inte så mycket på det. De kan ju ändå bli mellan 10 och 12 år.

Rebecca är utbildad yogalärare, men idag är hennes hundar ett princip ett heltidsjobb. Hon har idag ett populärt instagramkonto om sina hundar “sven.sune” med över 25 000 besökare. Bilderna på Sven och Sune i skogen är snudd på magiska.

– Jag har alltid älskat att fotografera, säger Rebecca. Det är en stor passion. Jag insåg att när jag skaffade Sven, så skulle alla mina vänner tröttna på att dränkas i valpbilder, så jag startade ett eget konto. På den vägen är det.

Idag har Rebecca olika samarbeten, men hoppar också in som professionell fotograf ibland, tack vare sina fina hundbilder.

TRE TIPS PÅ HUR DU TAR BRA BILDER PÅ DIN HUND

  1. Våga leka med kameran, testa olika vinklar och inställningar.
  2. Det går utmärkt att fota med mobilkameran, men om man väljer att investera i en kamera så måste det inte vara en värstingkamera och inte heller ny.
  3. Sist men inte minst – glöm inte ha kul med din hund när du fotar, tjoa och busa. Man blir annars lätt en tråkmåns bakom kameran. Och preppa fickorna fulla med godis.