Det finns flera saker att tänka på under promenaden, men en expert varnar för just en fara.

Det största misstaget hundägare gör under promenaden

Hundpromenader är något som vovven alltid ser framemot, en stund där den får nosa av sig och spendera tid tillsammans med sin ägare. Men det finns en dålig vana under promenaderna som det varnas för. 

Hundpromenader är i teorin rätt så simpelt. Du sätter på halsband och koppel på hunden, ett par skor på dig själv och går ut. Färdigt. 

Men hundägare vet att det förstås inte är så enkelt i praktiken, innan du tryggt och bekvämt kan njuta av promenader vill du träna hunden så att den känner sig bekväm i koppel och följer dina kommandon. 

Även med korrekt koppelträning så är inte det slutet för en säker och trevlig hundpromenad, det finns fortfarande orosmoment och misstag som kan göras som till exempel möten med okända hundar, dra för hårt i kopplet eller att det inte är rätt passform på selen eller halsbandet. 

Största misstaget 

Men det är framför allt en dålig vana som det varnas för att hundägare ska undvika under promenaden, vilket är att att gå distraherad eller att multitaska. En distraherad hundpromenad är ett stort problem av olika skäl.

”Det är ungefär som hundpromenadens motsvarighet till distraherad bilkörning”, sa beteendeveterinären Leslie Sim till CBS News: 

”Du är inte uppmärksam på tecken på att din hund är obekväm... och om du missar alla dessa ledtrådar eftersom ditt huvud är någon annanstans, är det ett problem".

Som hundägare kan du missa potentiellt obehag, men även alla dofter och syner som din hund får under promenaden och hur lätt den kan bli distraherad när du inte engagerar dig fullt ut. 

Din hund kan äta upp en giftig växt eller dra efter ett djur och överraska dig när du inte har full kontroll. Du kan även missa andra faror som trafik eller andra hundar. 

Sjukhusbesök har ökat

Det är dock inte bara hundens säkerhet som är i fara. En studie som publicerades förra året i Medicine & Science in Sports & Exercise visade att antalet hundpromenadsrelaterade akutbesök i USA ökade mer än fyrfaldigt mellan 2001 och 2020, från 7 282 incidenter per år till 32 306. 

Om din stora hund rusar iväg efter en ekorre när du inte förväntar dig det, så tar den dig med sig!

Att vara fullt engagerad under promenaderna är inte bara för bådas säkerhet, utan det är även en stund som din fyrbenta vän har sett framemot och vill spendera all tid tillsammans med dig. 

Ta tillfället i akt och ge dem den uppmärksamhet som de förtjänar och gör varje promenad till en säker och meningsfull upplevelse.

Källa: ParadePets