Ratgames, weightpull eller canicross? Vilken sport tror du skulle passa din hund?

5 okända hundsporter: Har du koll på någon av dessa?

Har du funderat på att börja med en hundsport? Men kanske inte hittat rätt? Här är fem hundsporter som du kanske inte visste fanns! 

    När man tänker på hundsport kanske det första som dyker upp i huvudet är agility, spår eller möjligen hundutställning. Men det finns faktiskt mängder av okända hundsporter, som kanske passar dig bättre! Här listar vi några av de mer okända hundsporterna i Sverige:  

Weight Pull 

Vi har tidigare skrivit om staffen Finkel som drar närmare 1.9 ton på tävlingsbanan. När Härliga Hund pratade med Finkels husse Jocke i augusti 2024 var han tydlig med att det är en låg inkörsport för den som vill prova på sporten: 

– Den enda specialgrej som är ett måste och som även kostar lite är dragselen. Den är en investering på någon tusenlapp. I övrigt kan man träna med nästan vad som helst. Grov kätting är till exempel ett väldigt vanligt träningsredskap i weightpullsammanhang. En bit kätting kan man ju ha med sig överallt. Så den är bara att sätta fast i selen när hunden har rastat av sig på den vanliga vardagspromenaden,

Intresserad av att lära dig mer? Läs intervjun med Jocke Fischer här:  Weightpull med hundar: Träning, tävling och tips för framgång (harligahund.se)


Hoopers

Hoopers är likt agility, en sport där hunden ska ta sig runt en hinderbana på tid, så felfritt som möjligt. Men inom Hoopers är hindren inte lika utmanande som de som används i agility.

Sporten saknar helt de hopp och tvära vändningar som tyvärr lett till att agilityn anses vara en sport som sliter hårt på de fyrfota utövarnas leder. 

Här kan du läsa mer om sporten:  Hundträning och Hoopers med Pia Sävner: En ny hundsport i Sverige (harligahund.se)

Canicross

Canicross är en snabbväxande och populär sport som går ut på att springa med hunden i lina. En sport som kommer från lågsäsongsträning med draghundar - men kan passa de allra flesta, oavsett ras eller ålder! 

Läs mer om sporten här: Prova canicross – snabbväxande sport (harligahund.se)

Freestyle

Freestyle är en rolig aktivitet som går ut på att du ska dansa med din hund. I kombination med musik tar du fram en mängd olika tricks eller "danssteg" och skapar en koreografi ihop med hunden. 

Här kan du läsa mer om sporten:  Nyfiken på freestyle? Lär av mästaren (harligahund.se)

Ratgames

Ratgames är en ny sport i Sverige, som helt enkelt går ut på att hunden söker efter döda råttor. Vi pratade såklart med Thomas Lindgren Holmedal, en av initiativtagarna som tagit sporten till Sverige, för att lära oss mer!

Läs intervjun här: Nya hundsporten: "Intresset har varit stort" (harligahund.se)