Problemet kan undvikas genom att utveckla hälsosamma dagliga rutiner.

Största hälsoproblemet för din hund – och hur du kan undvika det

Hundens hälsa är den viktigaste prioriteringen för hundägare, men det finns ett växande hälsoproblem. Med enkla dagliga vanor kan du hjälpa din fyrbenta vän att få ett längre och friskare liv.

Som hundägare vill man ge sitt husdjur de bästa förutsättningarna för ett långt, friskt och lyckligt liv. Att främja hundens hälsa innebär att etablera goda vanor tidigt och sedan hålla fast vid dem genom hela dess liv.

Du har troligen redan en fast daglig rutin för matning, promenader och lek. Men det är ett särskilt hälsoproblem som hotar flera hundars liv, och det är ett problem som till stor del kan hanteras genom att hundägare utvecklar, och håller fast vid, hälsosamma dagliga rutiner.

Största hälsoproblemet

Dr. Mark dos Anjos, veterinärrådgivare på PetHelpful, är orolig för det främsta hälsoproblemet som hotar sällskapshundar världen över, vilket är fetma.

– Över 50 % av husdjuren i USA är feta eller kraftigt överviktiga, och även i länder som Kina är 44 % av hundarna överviktiga. Här i Brasilien är cirka 40% av våra hundar överviktiga eller feta, säger Dr. Mark dos Anjos till ParadePets:

– När en stor hund blir överviktig och utvecklar hälsoproblem som artrit, är de för stora för att bäras runt och avlivas innan deras liv borde vara slut. Hundar med viktproblem lever i genomsnitt över 2 år mindre än friska hundar.

Fetma innebär att hundar löper högre risk att utveckla artrit och ledproblem, hjärtsjukdomar, diabetes och till och med cancer.

Att hantera din hunds vikt är nyckeln till att hjälpa den att undvika en mängd olika hälsotillstånd som kan leda till att dess värdefulla liv får ett alltför tidigt slut.

För att undvika övervikt gäller i stort sett samma som för människor.

Den bästa dagliga vanan

För att förhindra att hundar blir för överviktiga så är svaret i stort sett detsamma som för människor som tränar för att hålla en hälsosam vikt: bra kost och motion.

– Att bara gå ut och rasta hunden i en halvtimme tre gånger om dagen kommer att förbättra hundens hälsa avsevärt och göra det möjligt för den familjemedlem som rastar hunden att uppfylla sitt krav på antal steg per dag och även hålla sig frisk”, säger Dr. Mark dos Anjos till ParadePets.

Det exakta målet för rekommenderad daglig motion är annorlunda från hund till hund. Men minst tre halvtimmespromenader är ett bra genomsnittligt dagligt mål för de flesta hundar.

Bantning för hundar

Tillräcklig daglig motion är en viktig grund för att hålla din hund frisk, men rätt kostförändringar kan också göra stor skillnad.

Dr. Mark dos Anjos rekommenderar att ge hundar en näringsrik, hemlagad helfoderkost. För de som inte har tid eller möjlighet att laga färsk mat dagligen, kan ett kvalitetsmärke av minimalt bearbetad hundmat vara ett bra alternativ att överväga.

Källa: ParadePets