Vilken valpträning ska jag prioritera?
Det är lätt att känna sig överväldigad när man står där med sin nya valp. Den kan ju ingenting och du vill lära den allt – nu. Vad ska man börja med? Hundbeteendeutredaren och instruktören Jessica Mann delar med sig av sina bästa tips!
Vad som är smart att prioritera beror förstås på en rad olika saker, både vilken valp du fått hem, vad du har för planer för den längre fram men också vad som är viktigt att träna för att valpen ska passa in i ditt liv. Om du tänker en karriär som freestylehund, lydnadshund, jakthund, agilityhund eller noseworkhund har du säkert ganska klart för dig vad ni behöver träna på och vilka färdigheter som krävs för det. Målbilden är tydlig. Den viktiga vardagen är däremot kanske mera diffus, den brukar vara det, trots att den största delen i livet är det som sker hemma, på promenaden och i det vanliga livet.
Formulera en målbild
När du kommit fram till vad du vill ha och behöver träna på utifrån din valp och erat liv ihop är det dags att börja formulera en målbild. Det är lätt att falla i fällan och börja tänka på saker du inte vill ha. ”Jag vill inte att min hund drar i kopplet” eller ”Jag vill inte att min hund hoppar när den hälsar”. Men utifrån det är det svårt att formulera tydliga träningsplaner. För hur ser ett inte ut?
Däremot kan du vända på steken och tänka ”Jag vill att min hund går med slakt koppel” och ”Jag vill att min hund står med fyra tassar i marken när den hälsar”. Utifrån det tankesättet är det lättare att formulera konkreta och tydliga träningsmål. Och ju tydligare du har målet klart för dig, desto enklare blir det att guida valpen så den kan göra rätt. Hur vill du till exempel att det ser ut när hunden är lös? Inom vilken radie vill du att den ska hålla sig? Vilket inkallningsord vill du använda för att få hunden att komma till dig? Hur ser målbilden för inkallningen ut? Visualisera att din valp springer det snabbaste den kan mot dig. Hur ser det ut? En behaglig promenad – hur ser den ut? Gör på samma sätt med alla de beteenden du vill ha.
Sex förslag på bra saker att prioritera med din valp:
1. Lek tillsammans och ge ätbara belöningar!
Om du vill kunna förstärka bra beteenden med hjälp av belöningar måste du veta vad din valp tycker om. Både olika sätt att ge matbelöningar och leka på behöver tränas. Börja inomhus hemma och flytta sedan ut i allt svårare miljöer. Tänk att din valp ska vara bekväm med att ta alla belöningar överallt: i skogen, i stan, hos veterinären, på valpkursen, ute på tomten.
2. Frivilligt fokus
Många valpar är väldigt fokuserade på sin människa när de är små. Utnyttja det! För när valpen blir äldre och hamnar i tonår och könsmognad är det inte alls lika säkert att den tycker du är världens mittpunkt, om du inte jobbar för att vara det. Frivilligt fokus kan både vara att valpen kommer och kollar vad du gör när ni är inne och kommer och säger hej på promenaden, både i koppel och lös. Bekräfta det med både röstberöm och en liten godbit eller en lekstund. Lär valpen att komma och säga ”hej” är uppskattat.
3. Följsamhet
När du går i skogen med din hund vill du kanske kunna ha den lös utan att vaka över den som en hök. Träna att ni håller koll på varandra. Promenaden är hundens tid att springa, gräva, rulla sig i mossan och bara njuta, och då är det tråkigt om du behöver tjata. Att träna följsamhet är en utveckling av träning av frivilligt fokus och går ut på att du blir en spännande promenadkompis. Avvik från stigen och gå på upptäcktsfärd tillsammans så blir promenaden mer spännande. Ibland ”hittar” du små skatter i form av godis eller leksaker. Ibland ”tappar” du din vante som valpen får hämta. Du kan låta valpen äta frukosten utspridd i ett snår, träna uppletande och balansövningar (inte högt upp så valpen kan skada sig) trick och nosövningar. Det gör att ni stärker era band.
4. Vila ihop
Lär din valp redan från tidig ålder att du inte bara är nyckeln till aktivitet utan minst lika mycket till vila. Tillbringa tid i soffan och bara mys ihop. Stryk valpen lugnt över pälsen och lär dig samtidigt hur dess kropp känns, passa på att känna efter fästingar, småsår och kolla så pälsen inte är tovig. Lite lätt massage finns det också utrymme för, men främst bara vila.
5. Chilla på många olika ställen
Lär din valp att kunna chilla på många ställen. När ni är bortbjudna, i väntrummet, på kursen, på picknicken. Använd en hundsäng som du ställer bredvid dig när du exempelvis sitter vid datorn, matbordet, tevesoffan eller andra ställen där du kommer vara stilla. När valpen går till bädden kastar du dit en godis. Om valpen reser sig för att få mer gör det inget – vänta bara till att den går dit igen. Sedan tar du med dig bädden till olika platser och gör likadant. Det finns fina, små hopvikbara madrasser som man lätt kan ha i väskan.
6. Miljöträning och socialisering
Livet ihop med din hund kommer bli så mycket enklare om du lär din valp att vara trygg i olika miljöer, orädd för ljud och rörelse och gilla människor och hundar. Vänj den långsamt vid nya saker, låt valpen ta det i sin takt och var med och stötta där det behövs. Belöna valpen när den går fram och undersöker det som är konstigt och låt den spana på andra hundar på ett avstånd som gör att den fortfarande är lugn och nyfiken. Ibland, om du först avgjort att det är en bra hund, får den hälsa – med andra ägarens tydliga godkännande förstås. Försök att hålla dig till att de flesta hundar tittar ni bara på. Du vill inte att åsynen av en annan hund väcker stress och upphetsning hos din valp.
Ta det lugnt!
Känns det som du inte hinner med? Lugn! Du och din nya vän har många år på er att bli ett sammansvetsat team. Om du bara ska satsa på en enda sak att jobba med så prioritera punkt nummer 6, miljöträning och socialisering. Att det skulle vara svårt att lära gamla hundar att sitta är en myt, så har du glömt att lära valpen någonting du vill den ska kunna har du lång tid på dig. Njut av valptiden!
Text: Jessica Mann Foto: Cia Lorentzon
Om Jessica Mann:
- Är instruktör och hundbeteendeutredare och har skrivit böckerna Valpträning – så gör du din hund till en vardagshjälte (kommer ut på Klickerförlaget i juni!) samt Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte.
- Har fyra hundar som hon tränar i freestyle, heelwork to music, rallylydnad, nosework, och vallning.
- Driver hundföretagen Motiverade hundar och Attityd hundkunskap.