Hur visar din hund sin kärlek till dig?

Så vet du om din hund älskar dig – 10 tecken

Från att bära runt på dina strumpor till att slicka dig i ansiktet, tecken på att din hund älskar dig visas dagligen.

Hundar kan vara öppna med sina känslor och är duktiga på att göra sin kärlek klar till sina människor. 

Kärleksspråket hos en hund kan skilja sig från individ till individ där varje hund är annorlunda – vissa gillar att ge gåvor medan andra föredrar att krypa upp i soffan, samtidigt som några visar sin kärlek på alla möjliga sätt. 

Här är tio av de vanligaste sätten som hundar uttrycker sin kärlek och tillgivenhet på. 

Söker fysisk kontakt

Kryper din hund upp i soffan bredvid dig när du läser eller tittar på tv? Eller lägger den sig intill dig när du äter? Att söka fysisk kontakt är ett av många sätt för hundar att visa sin kärlek till människor. 

Sara Ochoa, veterinär och veterinärkonsult för DogLab, berättar att gnugga ansiktet mot ägaren är ett annat sätt för hundar att visa sin kärlek genom att vara fysiska:

”Det är ett vanligt sätt att visa tillgivenhet. Genom att gnugga sitt ansikte mot dig markerar din hund att du är deras”, säger Ochoa.

Glad över att se dig

Oavsett om du bara varit bort i någon minut eller i tre timmar är en av de bästa delarna med att vara hundägare glädjen när man möts av det glada hundansiktet och viftande svansen.

Om din hund hoppar upp och ner när du kommer hem, börjar springa runt upphetsat, viftar på svansen, slickar dig eller ger dig sin favoritleksak, är det tecken på att din hund älskar dig och är glad att ha dig tillbaka.

Behåller ögonkontakt

Om du inte tycker om någon eller om du känner dig hotad eller obekväm, är chansen stor att du inte tillbringar mycket tid med att stirra dem djupt i ögonen. Samma sak gäller för hundar - att titta i ögonen är ett försök att knyta an och något som vi alla reserverar för dem vi älskar.

”Redan från det att de är valpar verkar hundar vilja ha ögonkontakt med människor, vilket kan vara en markör för anknytning”, förklarar Rebecca Greenstein, medicinsk rådgivare på Rover.

Det är dock viktigt att aldrig tvinga din hund att få eller behålla ögonkontakt, utan låt det ske naturligt när du leker eller gosar med den.

Ögonkontakt är ett sätt för hundar att knyta an.

Slickar på dig

Alla kanske inte uppskattar att bli slickade av sin hund i ansiktet, men det är deras version av en puss och de delar ofta ut dem när de är glada att se dig eller känner sig oroliga för dig. 

Slickandet är ett av de främsta sätten som hundar visar sin kärlek och tillgivenhet på. Det är en naturlig handling som de lärde sig som valpar när de blev slickade av sin mamma och sina syskon. 

På rygg och visar magen

Inget säger ”jag älskar dig” bättre än din hund som lägger sig eller rullar på rygg och ber om att få gnugga magen. När din hund antingen rullar runt eller lägger sig och sover med magen i luften så signalerar det en hög grad av kärlek, tillit och trygghet.

Ger dig sin favoritleksak

Har din valp någonsin hälsat dig välkommen till dörren med ett gosedjur, pinne från senaste promenaden eller kanske en strumpa? Om så är fallet ska du verkligen se dig som mycket älskad.

”Om din hund verkligen älskar dig kommer den ofta att ta med sin favoritleksak. Det är deras sätt att dela med sig av sina saker till dig och visa att de bryr sig”, säger veterinären Sara Ochoa.

Ler mot dig

Även om de inte riktigt kan le på samma sätt som vi människor kan, så kommer många hundar ganska nära. Om din hund ofta drar tillbaka läpparna för att visa ett brett, tandat flin är detta definitivt ett tecken på kärlek.

Vissa hundar ler mer än andra, men oavsett så är det ett tecken på kärlek.

De tröstar dig

Hundar tenderar att vara mycket lyhörda för människors känslor och upptäcker ofta när vi är i behov av lite extra omtanke. Denna omtanke om ditt välbefinnande är ett ultimat uttryck för kärlek.

”Hundar kan på ett naturligt sätt känna när du är ledsen eller kämpar med något. De kommer att hitta ett sätt att kela med dig, vila huvudet på dig eller i allmänhet hitta ett sätt att vara nära dig under dessa tider”, säger Jamie Richardson, veterinär och medicinsk chef på Small Door Veterinary.

Snor dina kläder

Hur frustrerande det än må vara finns det en god anledning till att din hund ständigt vandrar runt i huset med dina strumpor, skor eller halsduk stoppade i munnen - dessa föremål är täckta av din doft.

Även om det förmodligen inte är ett beteende som du vill uppmuntra, samlar din hund oftast inte på sig dina personliga tillhörigheter för att vara taskig, utan snarare för att lukten får den att känna sig närmare dig.

Vill sova bredvid dig

Om din hund får välja att sova var som helst och hamnar alltid i ditt sovrum och myser bredvid dig är det ett tecken på att hunden älskar dig.

”Mjuk beröring och gosande efterliknar moderlig tillgivenhet mellan valpar och deras ursprungliga hundmammor. Dessa fysiska aktiviteter framkallar frisättning av må-bra-hormonet oxytocin hos båda arterna”, säger Rebecca Greenstein, medicinsk rådgivare på Rover.

Källor: PetsRadar, Rover