"Må-bra-hormonet" fanns i högre grad hos barn när de lekte med hundar.

Studie: Både barn och hundar mår bra av att leka tillsammans

Att låta ditt barn leka med familjehunden kan göra nytta för dem båda, visar en ny studie.

När det kommer till interaktioner mellan hundar och småbarn så bör det hållas ett extra öga så att det inte uppstår någon incident, men barn och hundar mår bra av att leka med varandra.

Studien, ledd av Gitanjali E. Gnanadesikan från antropologiska fakulteten vid University of Arizona i Tucson, har hittat att oxytocin, även kallad må bra-hormonet, fanns i högre koncentrationer hos barn när de interagerade med hundar jämfört med när de lekte på egen hand med leksaker eller spel.

Oxytocin är känt för att sänka stress och ångest samt att hjälpa människor att utrycka sina känslor.

Främmande och bekanta hundar

Till studien var det 55 barn i åldrarna 8–10 år och under tre separata besök fick de leka med sin egen hund, en främmande hund och helt ensamma.

Vid tre tillfällen under lekstunderna, före, under och efter, så registrerades nivåerna av hormonet hos både barnen och hundarna.

Efter att ha analyserat resultaten så fann forskarna att nivån var högre hos barnen när de lekte med hundarna, där både den bekanta och obekanta hunden hade samma effekt.

När det kommer till analysen av hundarna så visade den bekanta hunden på en ökning av oxytocin samtidigt som det var det motsatta hos den okända hunden.

Forskarna tror att interaktioner med barn kan stimulera oxytocinfrisättning även hos hundar, förutsatt att hunden känner barnet sedan tidigare.

Källa: Daily Mail