Genom att lära sig dina rutiner, och hålla koll på skiftningar i ljus och dofter kan din hund avgöra när det är matdags.

Så kan din hund klockan – utan att titta på den

Verkar din hund ha lärt sig klockan? Det är inte som du inbillar dig. De flesta hundar har järnkoll på när det är dags att göra vad i hushållet.

Även om den sannolikt inte drar några slutsatser av positionen hos visarna på köksklockan har din hund en utpräglad känsla för tid, eller i vart fall vad vi människor skulle beteckna som tid.

Ljus, cykler och dofter

Hundar är experter på att uppmärksamma förändringar i ljus, cykler och dofter. Därför kan de enkelt avgöra när det är matdags eller när det är tid för en promenad, bara genom att studera oss människor och våra vanor.

Till sin hjälp har hunden även en egen biologisk klocka. En klocka som utvecklas i samklang med våra egna rutiner.

Din doft avslöjar dig

Faktum är att våra hundar till och med kan förutsäga när vi är på väg hem från jobbet. Så snart vovven har koll på våra gå-bortsrutiner kan den räkna ut när vi kommer hem igen – med hjälp av sitt luktsinne.

– När du lämnar hemmet finns din doft kvar på en viss nivå. Under dagens gång börjar doften avta eftersom du inte är där. Hundar kan känna av när doften når en viss nivå och då ställer de sig vid dörren och väntar på dig, förklarar veterinären Jason Rabe i en intervju med Yahoo!

Att det är matdags vet hunden med ledning av sin egen biologiska klocka och känsla av hunger, kombinerad med ägarens rutiner.

Genom att analysera resterna av din doft kan din hund förutsäga när du är på väg hem.

Rutiner skapar trygghet

Många hundar är lika förtjusta i rutiner som vi människor. För en orolig hundsjäl kan väldigt fasta rutiner till och med vara nödvändigt för att vovven ska kunna känna trygghet.

Men lagom är för det mesta bäst. De flesta hundar vill gärna att vardagen ska bjuda på en och annan utmaning också. Därför kan det vara en bra idé att ta med hunden på en liten utflykt, eller åtminstone välja en helt ny rutt för hundpromenaden lite då och då.

Källa: Pet é Pop