Jordnötssmör är ofta populärt bland hundar.

Dela mat med din hund – 10 trygga livsmedel för hunden

Ibland kan det vara svårt att motstå sin fyrbenta vän som tigger mat från ens tallrik. Som hundägare är man till stor del medveten om vad hundar inte ska äta, men det finns livsmedel som de faktiskt kan äta och som även kan vara hälsosamma.

Här är tio livsmedel som hundar kan äta och som många tycker om. Det ska dock alltid ges i små mängder och ska aldrig ersätta hundens vanliga kost.

Morötter

Både råa och kokta morötter är säkra för hundar. De har lågt kaloriinnehåll och är rika på vitaminer, mineraler och fibrer, vilket gör dem till ett nyttigt mellanmål. Skär dem i mindre bitar för att undvika kvävningsrisk.

Jordnötssmör

Det klassiska jordnötssmöret för människor är många hundars favorit och kan vara lugnande för vovven att slicka på en sked med jordnötssmör på. 

Men det bör ges med måtta. Det är rikt på fett och kalorier, vilket kan orsaka viktökning om hunden äter för mycket.

Ägg

Tillagade ägg är helt säkra och näringsrika för hundar att äta. Ett ägg innehåller många vitaminer och mineraler och dessutom mycket protein.

Det är viktigt att notera att du bör undvika att mata din hund med råa ägg, eftersom de kan sprida bakterier som salmonella.

Lax

Tillagad, benfri lax är bra för hundens hälsa tack vare sitt innehåll av omega-3-fettsyror, som kan förbättra hud och päls.

Undvik dock att ge rå lax, eftersom den kan innehålla en farlig parasit som är känd för att orsaka laxförgiftning.

Blåbär

Blåbär är näringsrika och fyllda med antioxidanter, vitaminer och fibrer, vilket gör dem till ett hälsosamt val för hundar.

Popcorn

Hundar kan äta popcorn som en enstaka godbit, så länge det inte innehåller några extra ingredienser.

Salt tillsätts ofta i popcorn, vilket kan leda till allvarliga komplikationer om din hund äter för mycket. Smör och olja är andra vanliga ingredienser i popcorn som innehåller mycket fett och som hundar ska undvika att överkonsumera. Men ge bara helt poppade kärnor för att undvika kvävning.

Bröd

Vanligt vitt eller fullkornsbröd är säkert för hundar i små mängder, men undvik bröd med ingredienser som russin, som kan vara potentiellt skadliga.

Tänk också på att bröd, tillsammans med andra livsmedel, tillför extra kalorier till din hunds kost och kan orsaka viktökning.

Gröna ärtor

Gröna ärtor är både smakrika och näringsrika, och de finns ofta i hundmat. De är ett hälsosamt, kalorisnålt alternativ.

Sötpotatis

Sötpotatis är lättsmält och rikt på vitamin A, som är bra för ögon och immunsystem. Dock bör den ges i måttliga mängder för att undvika överdriven vitamin A-tillförsel.

Ris

Hundar kan äta kokt brunt eller vitt ris. Ris är lättsmält för hundar och kan hjälpa till att lindra en orolig mage. Du kan ge ris till din hund som det är eller i kombination med lite kyckling eller kalkon (benfritt) för extra protein.

Källa: Healthline