Vill du få din hund välsignad?

Nu kan du få din hund välsignad av en präst 

Under en ovanlig gudstjänst så kommer djurägare ges möjlighet att få sina husdjur välsignade, i en gammal tradition som hyllar djuren och skapelsen.

Fredag den 4 oktober är starten på Birgitta-veckan som uppmärksammas varje år i Knivsta och i år inleds den med en husdjursvälsignelse. 

Gudstjänsten, som äger rum i ett tält vid S:ta Birgittakyrkan, är öppen för alla djurägare där det kommer finnas möjlighet att få bland annat få sin hund välsignad av en präst. 

Gudstjänsten kommer inte att hålla på allt för lång tid eftersom djuren kan bland annat ha svårt att sitta still och tanken är att prästerna Samuel E Lilja och Karin Andersson ska hålla en hand på varje djur, i den mån det går då vissa kanske inte vill bli klappade. 

Det är första gången som just de arrangerar djurvälsignelsen, men traditionen sträcker sig långt bakåt i tiden. 

– Det är egentligen en gammal kristen tradition på den helige Franciskus dag 4 oktober som är tätt förknippad med djur och skapelsen som helhet. Det här är mer vanligt i romersk-katolsk tradition, men börjar nu komma till Svenska kyrkan, även om det än så länge är ovanligt i Sverige, säger Knivstas församlingspräst Samuel E Lilja till Uppsala Nya Tidning. 

Välsignelsens syfte är för att visa att den kristna tron omfattar alla aspekter av livet, inklusive djuren.

– Det handlar om en omtanke om hela skapelsen. Sedan står husdjuren väldigt nära många människor, säger Samuel E Lilja till Uppsala Nya Tidning.

Källa: Uppsala Nya Tidning