Rhodesian Ridgeback.

Hunden som älskar att leva familjeliv

Rhodesian Ridgeback är en hundras med spännande historia. Från att ursprungligen använts för lejonjakt i Afrika, är den idag en uppskattad vakt- och familjehund i Sverige. Här är några intressanta fakta om rasen.

Afrikanskt ursprung: Rhodesian Ridgeback har sitt ursprung i södra Afrika, där de ursprungligen användes som jakthundar för att spåra och hålla lejon på avstånd tills jägaren anlände. Taktiken var att i flock trötta ut viltet genom snabba rörelseförflyttningar och på detta sätt se till att jägaren kunde komma på nära skotthåll. Därför kallas Rhodesian Ridgebacks ibland för "Afrikansk lejonhund". Den första rasstandarden nedtecknades 1922 i Rhodesia, som numera heter Zimbabwe, av F.R. Barnes.

Den karaktäristiska åsen längs Rhodesian Ridgebacks rygg har gett rasen sitt namn.

Karakteristisk ås: Deras mest utmärkande drag är en ås (ridge) längs ryggen, där pälsen växer i motsatt riktning. Det är detta som gett rasen dess namn.

Modiga och skyddande: Rhodesian Ridgebacks är kända för att vara modiga och ha en stark skyddsinstinkt, vilket gör dem till bra vakthundar, samtidigt som de är lojala och tillgivna mot sina familjer.  Trots sitt ursprung som jakthund är de kända för att vara väldigt tålmodiga med barn och andra husdjur om de socialiseras väl. Man måste dock vara beredd på att det kan ta tid att uppfostra en ridgeback. Rasen är dessutom känd för att vara väldigt intensiv som valp och unghund.

Rhodesian Ridgeback är en fin familjehund. Men mot främlingar brukar den vara reserverad.

Stor och kraftfull: Rhodesian ridgeback är en stor och kraftfull hund, men den är också elegant. Medan hanar har en mankhöjd på 63–69 cm, mäter tikar 61–66 cm.

Oberoende natur: De är självständiga och kan vara envisa, vilket betyder att de behöver en ägare med erfarenhet av att hantera och träna hundar. Rasen kan även vara något vek, vilket leder till att vissa ridgebacks drabbas av problem med rädslor. Blandningen av rasegenskaper gör Rhodesian Ridgeback till en ganska krävande hund. Tidig socialisering och träning är viktigt.

Rhodesian Ridgebacks kan vara krävande. De är kända för att vara mycket intensiva som valpar och unghundar.

Snabbhet och uthållighet: Ursprungligen användes de för att jaga vilt över långa sträckor, så de är väldigt snabba och har en imponerande uthållighet. De är också kända för sin styrka och smidighet. Rasen har en sund konstruktion som gör den idealisk för mycket fysisk aktivitet.

Rhodesian Ridgeback är kända för att vara lika smidiga och kraftulla, som modiga.

Kort päls: Rhodesian Ridgebacks har kort, slät päls som är lättskött. De fäller måttligt och behöver endast regelbunden borstning för att hålla pälsen i gott skick. Färgen är från ljust vetefärgad till mörkt röd, vita tecken förekommer på bröst och tassar.

Låg skällighet: En Rhodesian Ridgeback skäller sällan i onödan. Den tenderar att vara lugn och skäller bara när det verkligen behövs, vilket gör den till en bra hund för den som inte gillar för mycket oväsen.

Rhodesian Ridgeback.

Värmekänsliga: De har sitt ursprung i varmare klimat, vilket gör dem mer toleranta mot värme än kyla. De kan behöva extra skydd i kallare väderförhållanden.

Relativt frisk ras: Rhodesian Ridgeback är generellt en frisk ras, men den kan vara benägen att utveckla höftledsdysplasi, armbågsdysplasi och vissa hudåkommor. Regelbunden motion och en balanserad kost är viktigt för att hålla dem i form.

Källa: Chat-GPT och SKK