Har du funderat på att klona din hund, någon gång i framtiden? Redan nu är det möjligt!

Nu kan du få din hund tillbaka – genom kloning

Kan du omöjligt tänka dig att skiljas från din hund den dag då det är dags att säga adjö? Nu kan du slippa. För det facila priset av en dryg halvmiljon kan ett företag i Storbritannien skapa en exakt kopia av din hund, genom kloning.

Det är det brittiska företaget Gemini Genetics som hjälper djurägare att klona sina husdjur. En verksamhet laboratoriet är ensamt i Europa om, enligt tidningen Mirror.

Allt som behövs är ett färskt vävnadsprov från det döda husdjur man vill klona. Provet, som måste tas inom fem dagar efter att djuret dött, skickas först till Gemini Genetics i brittiska Shropshire.

Fryses och skickas till USA

Där tvättas provet med DNAt extraherat. Därefter konserveras vävnaden kryogent, nedkylt till minus 196 grader celsius, i tankar med flytande kväve.

Konserveringen kostar cirka 600 brittiska pund, eller drygt 8 000 svenska kronor.

Kloning är förbjudet inom EU och än så länge även i Storbritannien. Så när djurägaren är redo att gå vidare med kloningen skickas det nedfrysta vävnadsprovet till ett av Gemini Genetics partnerlaboratorier i Texas, USA.

I det brittiska labbet extraheras djurens DNA och tvättas.

Föds upp av surrogatmamma

Där omvandlas vävnadsproverna till embryon som opereras in i en surrogatmamma. Dräktigheten fortskrider därefter på helt vanligt sätt.

Efter nio veckor föds den klonade valpen och ammas sedan av sin surrogatmamma tills den är gammal nog att avvänjas, skickas tillbaka till Storbritannien och överlämnas till sina ägare.

Gemini Genetics har två egna klonade djur. Gem, en cocker spaniel, som började sitt liv som en bit av en annan hunds öronvävnad, och hingsten Murka’s Gem – en vit häst som används för avel via insemination och som klonades eftersom testiklarna på hans original tvunget måste tas bort, av hälsoskäl.

Har egna personligheter

Rent genetiskt är de klonade djuren exakta kopior av sina förlagor. Men de kan ändå skilja sig från originalen. Enligt Gemini Genetics labbchef Lucy Morgan är exempelvis företagshunden Gems likhet med hennes original slående, men hon har en egen personlighet som skiljer sig en del från originalets.

Att klona sitt husdjur blir allt mer populärt. Flera kändisar ska ha gjort det. En av dem är sångerskan Barbara Streisand som berättat att hon låtit klona sin hund två gånger.

Klonar 1 000 husdjur per år

Än så länge är det enbart hundar, katter och hästar som klonas av Gemini Genetics, till en totalkostnad som motsvarar drygt en halv miljon svenska kronor.

Först ut att klonas var en katt av rasen Main Coon. Idag klonar företaget cirka 1 000 katter, hundar och hästar per år på uppdrag av privatpersoner som inte vill skiljas från sina älskade husdjur när de dör.

Det tvättade och extraherade DNAt fryses ned i flytande kväve med hjälp av kryoteknik.

Genbank med sällsynta djur

Gemini Genetics står dock redo att göra en större insats för djurvärlden, genom kloning av utrotningshotade och redan utrotade djur.

I sina kryotankar har företaget DNA från totalt 279 djurarter som elefanter, noshörningar, tropiska grodor och sengångare. Här förvaras även DNA från något så ovanligt som en vit noshörning och den heliga Ibisen – en fågel från Afrika och Mellanöstern som en gång var helig.

Källa: News55