Therése Lindgren, som kommer att samarbeta med Hundstallet, och Erika Garmelius, kommunikationsansvarig på Hundstallet.

Hundstallet rapporterar: Stort mörkertal gällande smuggelhundar 

Varje år säljs tusentals smuggelhundar, men bara en bråkdel fastnar i tullen då de har blivit svårare att upptäcka.

År 2023 stoppades 326 hundar vid gränsen, men det är ett stort mörkertal. De kriminella organisationerna som smugglar hundarna har hittat nya sätt som gör det svårt för myndigheterna att upptäcka, skriver Hundstallet i ett pressmeddelande.

Fruktansvärda förhållanden

Smuggelhundar föds ofta upp under hemska förhållanden och utsätts för livsfarliga transporter, vilket sätter spår för livet. De innebär även en risk för samhället då de kan bära på livsfarliga sjukdomar som till exempel rabies.

- Var 4:e hund som kommer in till Hundstallet har en oklar bakgrund och där risken för att hunden är smugglad och bär på smittsamma sjukdomar är stor. Det är en markant ökning från tidigare år. Det är livsviktigt att vi får ett stopp på hundsmugglingen, det är ett systematiskt djurplågeri och ett stort samhällsproblem, säger Erika Garmelius, kommunikationsansvarig på Hundstallet, i ett pressmeddelande. 

Lanserar kampanjen ”Värd att vänta på”

Hundstallet vill belysa att smuggling går snabbt, men att skaffa hund tar tid. På sociala medier, i media och via initiativets hemsida kommer Hundstallet informera om faran med smuggelhundar och hur du kan genomföra ett tryggt hundköp. Det folkbildande initiativet driver också en namninsamling som uppmanar svenska politiker att ta ställning för en stärkt EU-lagstiftning, som ligger för beslut i parlamentet.

Efterfrågan är det som göder hundsmugglingen, men det är inte alltid lätt att veta om en hund är en smuggelhund då smugglare använder sofistikerade metoder för att lura hundköpare. Som en del av initiativet kommer Hundstallet samarbeta med Therése Lindgren.

- Idag köper du inte smuggelhundar från en baklucka på en mörk parkering, utan det kan vara betydligt svårare att upptäcka vilken bakgrund hunden har vid köptillfället. Värd att vänta på är en uppmaning att ta ett extra varv, våga fråga de viktiga frågorna och låta hundköpet ta sin betydelsefulla tid, avslutar Erika. 

Källa: Hundstallet