Med kunskap om vilken träning hunden behöver blir en vanlig cykeltur eller löptur till ett bra tillfälle att träna muskler, senor, ligament och leder.

Veterinären tipsar: Så får du en stark och hållbar hund 

Vad kan du om muskler, senor och ligament? Med grundläggande kunskap på plats blir det enklare för dig som hundägare att se till att din vovve bygger kondition och muskelmassa – för en stark och hållbar hund.

Om skelettet är hundens stomme är det musklerna och lederna som möjliggör rörelse. När hunden lyfter ett ben för att ta ett steg fram sker det genom att flera muskler samtidigt drar ihop sig. Det skapar både en rörelse i lederna och en kraftutveckling i musklerna. Detsamma sker när hunden reser sig från liggande, sätter sig ner, hoppar upp i bilen eller rör sig fritt. För att få musklerna, lederna och alla andra delar av rörelseorganet att må bra krävs en för hunden genomtänkt träning mot ett tydligt mål.

Träna muskler och senor

Muskler är en färskvara som på ett kontrollerat sätt behöver belastas för att bestå och bli starkare. Utan aktivitet kommer musklerna snabbt att förtvina. Genom att träna med successivt ökad belastning kan du i stället öka musklernas volym och kraft. Eftersom alla hundar bär på alla muskeltyper kan du faktiskt träna upp vilken hund som helst till vad som helst. Slutresultatet kommer dock att variera eftersom olika hundar har olika förutsättningar.

Senor kallas muskelns fäste mot skelettet och de stärks främst genom spänstträning.

Senor är naturligt hållfasta för att klara stora kraftbelastningar, faktiskt är de hos unga hundar starkare än själva skelettet.

Träna hundens balans och koordination på ett enkelt och naturligt sätt.

Vårda leder och ligament

När de olika skelettdelarna möts bildas leder, som kan vara stumma eller rörliga. Det är i och kring de rörliga lederna som hundar lätt kan drabbas av artros. De rörliga lederna behöver därför regelbunden rörelse och kontrollerad belastning för att hållas friska genom hela hundens liv.

Ligament liknar senor men sitter i och runt hundens leder. De håller ihop skelettets ben genom ett eller flera fästen på vardera sida om leden, allt för att den inte ska kunna röra sig utanför sin avsedda rörlighet. Trots att ligament i grunden är elastiska kan de skadas permanent om de sträcks mer än sex procent över sin kapacitet.

Våga vägra ensidig träning

Det finns många olika sätt att träna din hund på och den ena träningsformen utesluter inte den andra. Men även om en typ av träning prioriteras för att uppnå ett mål är variation i träningen viktig. Lika viktig är återhämtningen mellan träningspassen. Det innebär inte att bara ligga still utan om aktiv vila genom fri rörelse i hägn eller interaktion med de andra hundarna i flocken. Variation i träningen och tillräcklig vila är nycklarna till en stark och hållbar hund.

Variation i träningen och tillräcklig vila är nycklarna till en stark och hållbar jakthund.

Träningens tre grundbultar

Låt oss nu titta på de tre huvudsakliga träningsformerna och hur du kan planera in dessa under en vanlig cykeltur eller löptur för att träna muskler, senor, ligament och leder.

Konditionsträning

Genom konditionsträning stärker du hjärtmuskeln och ökar lungkapaciteten. En ökad slagvolym innebär att hjärtat kan pumpa en större blodvolym och en ökad lungkapacitet att hunden tar upp mer syre för varje andetag. En vanlig cykelrunda har många naturliga intervaller; ni ökar farten, tar i vid en uppförsbacke och saktar av på platten. Genom att föra in intervallträning med hög belastning under kort tid ökar du hundens syreupptagningsförmåga ännu mer.

Styrketräning

Styrketräning handlar om att stärka hundens alla muskler. Även om styrka ingår i konditionsträningen behöver du planera in en mer riktad sådan, kanske genom att hitta mer utmanande backar eller att låta hunden bära klövjeväska. En riktad styrketräning gör hunden starkare och mer hållbar.

Balans och koordination

Våga också stanna till under cykelturen och gå ut i terrängen för att träna balans och koordination. Låt hunden röra sig långsamt i terräng och få den att kontrollerat kliva upp på stenar och stubbar. Det kanske låter fånigt men det är just så här de små, lednära musklerna, ligamenten och senorna tränas. De som gör hunden både hållbarare och mer välkoordinerad.

Bra att veta

Muskeltonus

Är den spänning som alltid finns i musklerna, efter som det krävs muskelaktivitet för att hunden ska kunna stå och sitta still. En avslappnad muskel ska aldrig ha en hög tonus eller ömma.

Artros

Innebär att ledbrosket bryts ner, varpå ledens funktion successivt försämras och omkringliggande muskulatur och ligament belastas över sin kapacitet. Eftersom kroppen inte kan bilda nytt brosk friläggs i stället ledens benyta och en inflammation uppstår. Det är en fortskridande process som pågår hela hundens liv. När benpålagringar av friktionen bildas blir ytan hård och knotig i istället för mjuk och slät.

Vanligtvis ställs diagnosen artros när hunden som äldre drabbas av hälta efter aktivitet. Men redan vid fem års ålder är var femte hund drabbad av artros, kanske utan för hundägaren tydliga tecken på smärta.

Individuell anpassning

Don efter person! Våra hundar ser olika ut och träningen bör anpassas efter individen. Alla raser behöver mångsidig träning, men ett träningsprogram för en jämthund är sannolikt inte optimalt för en tax.

Hemläxa för hundägare

  • Får din hund allsidig träning i form av kondition, styrketräning, balans och koordination?
  • Våga utmana dig själv på cykelturen, promenaden eller löpturen med hunden.
  • Sätt mål att alla träningsformerna ska uppfyllas.

*Anna Pamuk, leg. veterinär och HH-medarbetare, driver till vardags veterinärkliniken Fjällveterinären i Strömsund. Hon specialiserar sig framför allt på  arbetande hundar och jobbar mycket med förebyggande vård.

Publicerad i Jaktjournalen nr.7 2024