Julia Engqvist, veterinär, svarar på en läsares fråga.

Min hund har problem med andningen! Veterinären svarar

En läsares hund kan ibland få problem med andningen och undrar vad som kan göras för att hjälpa hunden. Julia Engqvist, veterinär på Lapplands Djurklinik i Gällivare, förklarar vad det kan bero på och ger tips.

Läsarfråga: 

Min Bichon Ludde får ofta när han blir lite entusiastisk problem med andningen. Ni har haft det problemet uppe men jag är osäker på om jag kan göra något för att hjälpa honom. Vad beror det på och vad gör jag? Problemet är tydligen inte ovanligt i rasen. Tack på förhand.

Vänligen Anita

Veterinären svarar: 

Hej Anita,

Jag tycker absolut att du skall uppsöka din veterinär för att då detta undersökt. Spela gärna in en film med hur det ser ut/låter när han får dessa problem. Detta kan vara väldigt behjälpligt för veterinären.

Mindre hundar kan ha något som kallas endotrachealkollaps, kanske är det du syftar på. Det beror på en försvagning i bindväven som håller ihop trachealringarna i luftstrupen så att de tappar formen och blir mer ovala än runda. Detta kan vara mer ett ljudfenomen eller ett väldigt besvärande och av lufthunger stressande tillstånd beroende på hur allvarligt ihop tryckta de blir. Att använda sele istället för halsband kan vara hjälpsamt i de lindrigare fallen.

Sen finns det såklart flera andra tänkbara diagnoser till det du beskriver, men jag är säker på att din veterinär kan hjälpa Ludde och dig att hitta diagnos och en plan för Luddes bästa mående.

Julia Engqvist, veterinär