Experternas bästa tips till dig som vill köpa valp
2020 går till historien som det år med flest nya hundägare. Men passar det alla att ha hund? Och vilken ras ska man välja? Det här är några av Sveriges hundexperters allra bästa råd till dig som går i tankar om att köpa hund. Läs dem, så kommer ditt beslut med större sannolikhet att bli rätt.
Som vi älskar dessa valpar. Livsfarliga frestelser är de. Och allt fler vill skaffa hund. Enligt statistik från Svenska Kennelklubben ökade antalet hundägare med 11 procent jämfört med 2019. Inte nog med det, det mest populära sökordet har också varit just hund, enligt Blocket. Men ska man skaffa hund, så ska man inte bara köpa med ögonen, utan hjärta och hjärna måste också vara med, till hundra procent.
Har du tid med hund?
Per Jensen är en av Sveriges mest kända hundprofiler. Han är professor i etologi vid Linköpings universitet, där leder han en forskningsgrupp som är inriktad på att förstå domesticeringens effekter på djurs beteende. Han har också skrivit ett flertal böcker om hund, bland annat Den missförstådda hunden (Natur & Kultur 2017).
Per Jensens viktigaste råd
Tänk över detta: Har jag tid? Det första året med valp kräver engagemang i stort sett 24/7.
Se till att du har antingen har tid och möjlighet att ge valpen fullt engagemang under det första året, eller har ett nätverk som kan hjälpa till med hundpassning och annat när du själv inte kan.
Välj en ras som passar dig i storlek och skötsel. Om du inte älskar att borsta och kamma ska du inte köpa en pälshund, om du inte har en stor bil och gott om utrymme så undvik storväxta raser. Alla valpar är små och söta men efter några månader blir skillnaderna mellan raser stora.
Välj en ras som du tror passar ditt syfte med att ha hund. Vill du bli aktiv hundsportare eller ”bara” ha en kompis att gå på promenad med? Oavsett vilken ras du väljer – kom ihåg att hundar är individer och det finns inga garantier för att just din kommer att vara som rasbeskrivningen säger. Så ett bonusråd blir: Älska den hund du får.
Vilken hund skulle välja dig som matte eller husse?
Eva Bodfäldt är hundpsykolog med inriktning mot inlärningspsykologi och samspelet hund och människa. Under närmare 35 års verksamhet har hon utbildat hundägare på alla nivåer. Från förstagångshundägare till erfarna tävlingsförare och dem vars hundar har speciella inriktningar eller problem. Eva håller också en föreläsning, ”Älskade valp”, online med jämna mellanrum.
Eva Bodfäldts viktigaste råd
Det viktigaste är att du förstår att oavsett om du kikar på en renrasig hund eller en blandras så är hunden en djurart med en mängd olika instinkter. Att köpa en hund för att den är gullig, eller för att grannes schäfer är så lydig, är tankar som riskerar att föra dig på villovägar.
Inom arten hund finns en mängd olika raser avlade för en mängd olika funktioner. En del är söta på utsidan men nog så kavata och ibland besvärliga till sin personlighet, på grund av att deras specialitet kräver så. Taxen är söt, men det är en grythund, vilket kräver skinn på näsan.
Varför vill du ha just den hund som du nu funderar på att köpa? Kanske för att ”rädda” en hund, eller för att den är ”söt”? Kanske för att den är ”respektingivande”?
Min absolut bästa råd till dig är: Vilken hund skulle vilja ha dig som matte eller husse? Varför skulle till exempel en schäfer vilja ha dig som husse eller matte? Varför skulle en tax eller en pudel vilja ha dig som husse eller matte?
Om svaret är att du inte vet svaret, är mitt råd att du ska läsa på mer om rasen. Då kommer du vara väl förberedd den dagen du bestämt dig för att köpa hund. Sedan börjar nästa steg. Inom en ras finns en mängd olika linjer/personligheter. Se till att du pratar med duktiga och erfarna uppfödare, helst tre olika. Ja, det är mycket jobb men vill du ha ett roligt hundliv är det värt mödan.
Om du vill ha en blandras? Dubbelt jobb med att försöka ta reda på hur blandningen påverkar personligheten. Tänk till!
Gör ett genomtänkt val av ras
Carro Alupo är hundpsykolog och etolog. Hon håller hundkurser, privatträningar, webbkurser, webbinar och online rådgivning som bokas när man som hundägare vill vända och vrida på ett problembeteende och finna individanpassade lösningar. Främst sysslar hon med beteendeutedningar och beteendeterapi som löser läget vid hundproblem stora som små.
Carro Alupos bästa råd
Det viktigaste att tänka på innan ett valpköp är om man verkligen har tid, ork, engagemang och ett hund anpassat liv de kommande 10–12 åren. Därefter bör man göra ett väl genomtänkt rasval. Läsa på om rasens egenskaper, drifter och behov och rannsaka om dessa är något man kan förvalta. Om inte finns risken att hundägarskapet blir belastande för hund så väl som matte/husse. Därefter är det dags att kritiska välja uppfödare.
I dagsläget när efterfrågan på valp är stor blomstrar tyvärr marknaden för smuggelhundar och importer som omplaceras av oseriösa organisationer. Stöd inte dessa verksamheter. Köp från en svenskregistrerad uppfödare som fött upp sina hundar enligt Svenska Kennelklubben, SKKs avelsråds rekommendationer. Alternativt en skötsam och noga blandrasuppfödare. Innan din valp är hemkommen anmäler du dig till valp- och unghundskurs och gör dig redo att skola dig själv och din hund.
Carro Alupo håller onlinekurser för nyblivna valpägare. Den täcker det mesta, viktiga fallgropar och lösningar på de valp problem som kan uppstå.
https://alupo-hundkunskap.teachable.com