Åsas blogg: Fotograftips för fina hundbilder
Förutom att vara instruktör och författare så jobbar jag som fotograf med hundar som specialitet. Jag fotograferar dagligen. Både i jobbet och för att det är min favoritsysselsättning. Jag fotograferar alla sorters hundar och speciellt mina egna. Här är 5 fotograftips för fina hundbilder.
Nu har det precis varit Halloween, och julen närmar sig med stormsteg – två högtider som verkligen plockar fram fotografen i många hundägare. Helt rätt tycker jag, som ser värdet i att bilder fångar ögonblick och minnen. Att plåta sin älskade fyrbening och dela med alla sina vänner har aldrig varit enklare. Med en utmärkt kamera alltid i fickan som direkt skickar bilden till valt media.
Men när jag scrollar igenom mitt flöde på sociala medier och pratar med hundägande vänner och bekanta så ser jag…ledsna hundar!
Ingen bild är värd en ledsen hund
Den stora delen av hundbilder är tack och lov på glada, tokiga, roliga, och ibland en smula uttråkade hundar. Men jag upplever just runt dessa två högtider att andelen ledsna hundar ökar. Och jag ser ofta ett samband med kläder och rekvisita. Hunden placeras någonstans där den är obekväm. I värsta fall får den kläder på sig som den inte tycker om. En kamera pekas mot den, och har hunden riktig otur så blir fotografen dessutom irriterad när inte hunden vill stanna kvar och se glad ut.
Det finns INGEN bild som är värd en ledsen hund! Alltså, det gör bara inte det!
Ingen ursäkt fungerar, inte ens ”Jamen det tar bara en sekund”. Dessutom blir inte bilden bra, men det är sekundärt. Ledsna hundar är inte söta. Ledsna hundar är ledsna. Du vill väl inte göra din bästa kompis ledsen?
Vänj hunden gradvis vid kläder, och välj förnuftigt.
Lyckligare fotomodell
Mina egna hundar fotograferas ofta med rekvisita och då och då med olika klädesplagg. De älskar att modella! Varför? Därför att jag aktivt tränar dem på att älska kameran, posering, interagera med rekvisita, och ha konstiga saker på kroppen.
Så jag tänkte dela med mig av fem fotograftips för fina hundbilder .
1. Tid, tålamod och träningsläge
Precis som när du tränar allt annat blir resultatet bäst om du har gott om tid. Tar det i små steg, och belönar rätt beteende. Om din hund gillar att träna – och det gör de flesta hundar som tränas med trevliga metoder – så se till att fotosessionen blir ett träningspass!
2. Ett klick en belöning
Varje gång du klickar med kameran (tar en bild) blir det en belöning till din hund. En riktigt bra belöning, inte tråkiga torrisar utan saftiga köttbullar (eller vad din hund nu gillar). Som fotograf tenderar man att bli så fokuserad på bilden att man glömmer modellen – och då blir det självklart tråkigt att vara modell. Om det däremot vankas i stort sett gratis godis bara för att kameran klickar, då är feststämningen inte långt borta!
3. Låt hunden undersöka
Om du har tagit fram en massa intressanta prylar som hunden ska vara nära (läs dekorationer), låt hunden i lugn och ro nosa på rekvisitan och konstatera att den är 1. ofarlig och 2. inte en leksak. Är ni på en fin plats utomhus så låt hunden nosa av området så att den är ”färdig” innan du ber den prestera något.
4. Träna ”stanna kvar”
En hund som inte har lärt sig att stanna i position kommer inte att automatiskt klara det bara för att du pekar med en kamera mot den – tvärt om. Lägg tid i vardagen på att lära hunden att stanna kvar med störning. För det är en störning för hunden att du är fokuserad på något annat (kameran) och kanske dessutom rör dig konstigt. Ju mer van den är vid sådant utanför en fotosession, ju enklare när kameran är inblandad.
5. Vänj hunden gradvis vid kläder, och välj förnuftigt
Om du har en hund som protesterar mot sele, så kanske inte ett pälskantat täcke är det första du ska klä på den. De flesta hundar är okej med ett fint halsband eller en scarf eller halsduk. Om du sedan ger hunden tid att nosa på scarfen, klappar hunden med den så att hunden vänjer sig vid känslan och scarfen får rätt doft, och försiktigt knyter den om hundens hals med mycket beröm, så har du bra förutsättningar för att hunden ska känna sig bekväm. För täcken kan du använda olika targetövningar så att hunden själv söker upp plagget. Lär hunden att själv trä igenom huvudet. Klappa hunden över hela kroppen, först med täcket ihopvikt och sedan större och större, och hela tiden berömma och belöna hunden.
Om du har tagit fram en massa intressanta prylar som hunden ska vara nära (läs dekorationer), låt hunden i lugn och ro nosa på rekvisitan och konstatera att den är 1. ofarlig och 2. inte en leksak.
Att träna sin hund att gilla fotografering och modella är roligt och bygger bra vardagskunskaper dessutom!
/Åsa
Åsa Jakobsson är fotograf med varierande uppdrag och onlinekurser genom KelpiePhoto. Hon är dessutom författare – har tidigare skrivit två hundböcker – och ger under 2018 ut boken KLICK – hundfotografering med glädje på Klickerförlaget. Åsa driver en blogg för planering och hundträning med namnet The Creative Kelpie, är lärare på gymnasienivå i hundkunskap och fotografi och är dessutom instruktör genom Glädjeklick. Åsa tränar sina hundar Midiori, Valle och Mårran i allt som är roligt, och tävlar i tävlingslydnad och rallylydnad.
Vill du läsa fler bloggar av Åsa?