Viktigt vid vatten!
Foto: Getty Images

Viktigt vid vatten!

I sommartid vistas vi ofta runt våra olika vattendrag. Bad, båtturer och mete från bryggan är aktiviteter som de flesta hundar gärna hänger med på. Här ger vi dig 10 vattentäta tips för tryggare vistelse vid vatten.

1. VATTENVANA

I sommartid vistas vi ofta runt våra olika vattendrag. Bad, båtturer och mete från bryggan är aktiviteter som de flesta hundar gärna hänger med på. Här ger vi dig några vattentäta tips för tryggare vistelse vid vatten.

2. FLYTANDE SÄKERHET

Införskaffa en flytväst anpassad för hundens vikt och storlek. Vänj hunden redan hemma med att bära flytvästen för att sedan fortsätta vänja hunden med västen i vatten.  En flytväst med handtag på ryggen är att rekommendera. Känn efter hur det känns att lyfta upp hunden ur vattnet med hjälp av handtaget. Det är tyngre än man tror. Att hålla kontakten med hunden genom en flytande långlina kan kännas tryggt i vissa situationer.

3. SIMMA SÄKERT

Att simma är en bra en och skonsam motionsform för hunden, men den är jobbig, så håll inte på för länge med en otränad hund. Starta med några minuter för att öka på tiden allt eftersom. Att låta hunden simma med flytvästen på ger trygghet och håller hunden i en stabil hållning i vattnet.

4. PÅ BRYGGAN

Behåll flytvästen på hunden när ni vistas på bryggor. Det är lätt hänt att hunden ramlar i och det kan vara mycket tungt att lyfta upp en dyblöt hund. Har ni fiskeredskap med på bryggan så håll koll på krokar och andra vassa föremål. Bind inte fast hunden på bryggan, skulle den åka i vattnet och är fastbunden kan situationen sluta mycket illa.

5. AKTA PROPELLERN

Om hunden har bra kondition och gillar att simma så kan motionerandet ske intill/efter båten – så länge det är åror som gäller. Tempot blir behagligt och hunden riskerar inte att skadas av en båtmotors propeller.

6. VATTENSVANS

Vissa hundar kan vara i vatten hur länge som helst och i vilka temperaturer som helst. För att undvika det för hunden ofarliga men mycket smärtsamma tillståndet ”vattensvans” så bada inte för länge och var noga med att torka hunden torr.

7. VATTENLEK

Många hundar älskar att apportera saker ute i vattnet. De simmar gladeligen och hämtar det du kastar ut. Vissa hundar kan få i sig stora delar vatten vid de här lekarna så håll inte på för länge. I värsta fall kan för mycket vatten leda till magomvridning.

8. GIFTIGA ALGER

Var uppmärksam på hur vattnet ser ut där ni badar. Finns det alger i vattnet så är det riktigt farligt för hunden. Även om den bara stoppar ner tassarna så är det risk för förgiftning om den sen slickar på tassarna. Hur sjuk hunden blir beror på hur mycket alger den fått i sig och hur giftiga algerna är just då. Alltså – låt inte hunden bada eller dricka av vattnet om du inte är riktigt säker på att det inte finns alger där.

9. SALTVATTEN

Låt inte hunden dricka vatten ur hav. För hunden stora mängder saltvatten kan ge saltförgiftning. Rådfråga alltid veterinär om du vet att hunden fått i sig saltvatten och du märker att hunden får nedsatt allmäntillstånd.

10. HUNDBADPLATS

De råder oftast hundförbud på allmänna badplatser. Ring och fråga vad som gäller i den kommun du för tillfället semestrar i.

Tips!

På Havs- och Vattenmyndighetens webbplats, havochvatten.se, kan du läsa när och var algblomning sker för tillfället.