Skydda din hund från huggormsbett, lär dig om symptom, behandling och förebyggande åtgärder!

Viktiga tips för våren: Så hanterar du mötet med huggormar

När våren närmar sig väcks huggormar från sin vila, vilket kan vara farligt för våra hundar. Vet du hur du ska reagera om din hund blir biten? 

Hundar och huggormar är en dålig kombination. Även om frosten knappt har släppt sitt grepp om jorden, har huggormen redan vaknat från sin vintervila. Under denna tid är den fortfarande trög och hinner inte alltid fly när den hör våra hundar komma. Därför finns risken att de blir bitna: De flesta hundar överlever, men en huggormsbett kan ha livshotande konsekvenser, varnar Agria Djurförsäkring. Vet du hur du ska reagera, eller vilka symptom du ska vara uppmärksam på om din hund blir biten?

Ett säkert vårtecken är här: Huggormarna har vaknat från sin vinterdvala

- Varje år blir flera hundar bitna av huggormar, inte bara här i Danmark, utan särskilt i Sverige. När danskarna åker på påskutflykter till de svenska skogarna kan det leda till skadeanmälningar hos oss redan under de första vårmånaderna, säger Lotte Evers, marknadschef på Agria Djurförsäkring. Hon tillägger:

- I de flesta fall överlever hunden, men det kräver ofta långvarig veterinärbehandling - och tyvärr dör det varje år hundar efter ett huggormsbett. Därför uppmanar vi just nu hundägare att vara extra uppmärksamma på var deras hundar rör sig i naturen och utvisa extra vaksamhet om turen går utanför landets gränser, där möten med huggormar är vanligare.

Sömniga ormar

Huggormen finns nästan överallt i naturen, men den trivs särskilt vid stenmurar och hedlandskap. Den är vanligast längs Jyllands västkust och den nordliga kusten på Själland. Huggormen är en ganska liten orm, högst en meter lång, oftast mindre. Den finns i både gråa och bruna nyanser och kan kännetecknas av sitt zigzag-mönster. Vissa av honorna är dock nästan helt svarta och kan därför förväxlas med den ofarliga snoken - dock har snoken nästan alltid två gula fläckar på nacken.

Lotte Evers förklarar att eftersom huggormen smälter väl in med omgivningen, är den inte alltid så lätt att upptäcka för människoögonen, men hunden kan enkelt nosa sig fram till den.

- Eftersom huggormarna fortfarande är tröga efter sin vintervila och inte alltid hinner fly när de hör oss - eller hunden - komma. Och medan en vaken huggorm nästan alltid väljer att fly, så kommer en skrämd och sömnig individ att reagera genom att bita, så var medveten om att risken att möta en sömnig huggorm är störst på morgonen, innan solen har "väckt den", säger Lotte Evers.

Giftiga konsekvenser

- När huggormen biter, injicerar den ungefär samma mängd gift - ca 30 mg - oavsett storleken på det djur den biter. Därför drabbas valpar och mindre hundar hårdare av ett huggormsbett. I vissa fall leder bettet bara till en smärtsam svullnad, medan det i andra fall leder till skador på hundens inre organ, som levern och njurarna, och i värsta fall hjärtinfarkt eller anemi, säger Lotte Evers och förklarar att när en hund blir biten, kommer den inte omedelbart att känna smärtan från giftet.

Huggormsbetet:

  1. Svullnad i nos och tass/framben och en slö/hängig hund är typiska symptom på huggormsbett.
  2.  För att förhindra att giftet sprider sig i hundens kropp bör du bära din hund hem eller tillbaka till bilen.
  3. Håll hunden stilla och låt den vila.
  4. Kontakta veterinären så snart som möjligt så att din hund kan få behandling. Veterinären kommer oftast att ge hunden smärtstillande och i vissa fall motgift.

- Det är ofta först några timmar efter bettet som symptomen börjar visa sig. Själva bettet syns som två små hål bredvid varandra, men det kan vara svårt att se under pälsen, och eftersom symptomen först visar sig en tid efter, kan det vara svårt för hundägarna att inse att det handlar om ett huggormsbett om de inte faktiskt ser huggormen bita sig fast, säger Lotte Evers.

Hon förklarar att huggormen vanligtvis biter i hundens nos, tassar eller framben:

- Den farligaste situationen är huggormsbett i extremiteter som ben eller tassar: Om hunden sedan går på benet, kommer musklerna att dra ihop sig och det hjälper till att sprida giftet till resten av kroppen. Så om du ser din hund bli biten, bör du så mycket som möjligt se till att den håller sig stilla. Är du ute och går med hunden, bära hem den eller tillbaka till bilen - om hunden är för tung, stanna kvar på platsen, håll hunden stilla och ring efter hjälp så att du och din hund kan bli hämtade med bilen.

Källa: Agria