Valpsommar – det här behöver du tänka på
Sommaren är för många den perfekta tiden att skaffa den där efterlängtade hundvalpen – den extra familjemedlemmen. Särskilt i år under pandemin när fler än vanligt har bestämt sig för att införskaffa hund. Det är dags för sommarsemester, hela familjen är hemma och valpen kan ganska fritt springa runt i trädgården. En glad liten valp fylld med energi förgyller ju vilken sommar som helst! Har du redan varit och hämtat din valp? Eller är det snart dags?
Vilken fantastisk tid du har framför dig – tid att lära känna en ny lurvig personlighet, massor av lek och bus, mysiga kvällar och upptäcktsfärder i både trädgård och närområde. Valptiden är magisk på många sätt och verkligen en tid jag kan sakna ibland med mina vuxna hundar.
Ett stort ansvar
Men precis som med vilken ny familjemedlem som helst så kommer också ett stort ansvar när man utökar familjen med en valp. Det är viktigt att tänka på att skaffa en hund inte alltid är en dans på rosor och att man som husse och matte har mycket man måste lära sin lilla valp.
En perfekt tid
Under sommaren känns allting mycket enklare. Man kan (förhoppningsvis) vara ute hela dagarna och kvällarna, vara utan lika många måsten och framförallt så har man tid. Helt perfekt tid att skaffa valp! Men tänk på att valplivet inte stannar upp bara för att du återgår till jobbet efter semestern. Det handlar om flera månaders arbete och uppfostran för att valpen ska känna sig trygg hemma, bli rumsren och anpassa sig till sitt nya liv.
Passar en hund in i ditt liv?
Innan du tar beslutet att skaffa en hund så fundera över om en hund passar in i ditt vanliga liv även efter semestertiden. Hundvalpar ska inte lämnas ensamma förrän de känner sig trygga i hemmet och till en början endast mycket korta stunder. När de lämnas ensamma måste det vara på en plats där de inte riskerar att skada sig. En vuxen hund klarar oftast att vara ensam hemma litet längre stunder men ska inte lämnas ensam i mer än fem timmar om dagen. Hunddagis kan vara en bra lösning för många familjer och är ofta en positiv upplevelse för hunden. Innan en hund kan börja på hunddagis måste den ha uppnått en viss ålder. Små valpar ska inte vara på hunddagis utan tillåtas att spendera sin tid tillsammans med den närmaste familjen.
Viktiga vaccinationer och hälsokontroller
Har du tagit beslutet att en hund passar perfekt in i ditt liv? Grattis till den nya familjemedlemmen! Du får en trogen vän att dela många år framöver med. Nästa steg är att se till att din lilla valp får alla sina vaccinationer och en så bra start som möjligt.
Vaccination – När?
Den första vaccinationen ska ges vid cirka åtta veckors ålder. Detta bör vara utfört redan innan du hämtar hem din valp från uppfödaren. Nästa vaccination ges då valpen är cirka 13 veckor gammal och därefter ofta vid ett års ålder. Det är viktigt att komma ihåg att hunden ska vaccineras regelbundet under livet för att ha skydd mot de smittsamma sjukdomar som förekommer i Sverige. Din veterinär kan ge råd om vilka vaccinationsintervall som passar för just din hund.
Utomlands med hunden
Planerar du att ta med din hund på resa utomlands så måste den enligt lag även vaccineras mot rabies. Sjukdomsförekomsten skiljer sig åt mellan länder så det är viktigt att vara påläst om vilka sjukdomar som förekommer i det land du ämnar resa med din hund. Kanske finns det andra vaccinationer som är lämpliga för hunden eller så krävs annan typ av förebyggande åtgärd för att hunden inte ska riskera att bli sjuk.
Avmaskning
Förutom vaccinationer är det viktigt att avmaska valpen mot spolmask. Ofta har uppfödaren ombesörjt detta men det kan krävas ytterligare en avmaskning efter det att du fått hem valpen. Hör dig för med uppfödaren om hur valpen avmaskats och ta gärna hjälp av din veterinär för att besluta om eventuell ytterligare avmaskning. När hunden är vuxen behöver den vanligtvis inte avmaskas. Misstänker du att din hund har mask så rådgör med veterinär om provtagning och eventuell avmaskning.
Gör hälsokontroller
Gör det gärna till en vana att i samband med vaccination boka in en hälsokontroll. Då ökar sannolikheten av upptäcka eventuella sjukdomar i tid. För många sjukdomar är det så att ju tidigare de upptäcks, desto bättre är möjligheterna till effektiv behandling.
Valpsäkra ditt hem!
En stor charm med valpar är att de är så himla nyfikna och utforskar allt som bara går. Det ska luktas på och bitas på det mesta. Allting i hemmet är däremot inte lämpat för en liten valp att springa runt och utforska på olika sätt, så det är viktigt att valpsäkra ditt hem. Försök att sätta dig in i hundens perspektiv. Det kanske känns lite dumt att krypa runt på golvet där hemma på alla fyra och låtsas att du är en hund, men det är faktiskt väldigt effektivt och något din hund kommer att tacka dig för. Finns det sladdar som din valp kan bita på? Vassa kanter att slå sig i? Saker som lätt kan välta?
Förvara högt eller låst
Vad älskar små valpar mest av allt? Att bita på allting som de bara kan komma åt. Hur ska de annars veta hur saker smakar eller känns? Se till att alla rengöringsmedel, läkemedel och andra farliga produkter förvaras högt upp eller i låsta skåp (valpar kan på nolltid få upp en skåplucka när de väl lärt sig det!) och kolla upp så att dina växter inte är giftiga. Förutom de mer uppenbara sakerna som är giftiga även för dig och mig så finns det flera livsmedel som hundar inte tål.
Olämpligt i hundmagen
Choklad känner de flesta till att hundar inte ska äta men även lök, vissa nötter och vindruvor är sånt som är farligt för din hund. Det säkraste är att helt enkelt strunta i att ha fruktskålen framme och att inte lämna en halvuppäten portion mat framme. För finns det en munsbit nära till hands så är din hund inte långt borta, det kan jag lova.
Håll uppsikt
Det går verkligen att dra många paralleller mellan en valp och en bebis. Jag tycker du ska försöka tänka ungefär likadant när det kommer till att säkra ditt hem. Det absolut viktigaste är att hålla uppsikt över din valp för att undvika olyckor. Lämna aldrig valpen kvar i soffan eller i sängen utan lyft alltid ner den så att den inte hoppar ner och skadar sig. För en liten valp kan ett hopp från en soffa motsvara ett hopp på flera meter för en människa. Använd trappgrindar i branta trappor, täck över eller skärma av om du har en pool och se till att din trädgård är rymningssäker.
Njut, lek och busa
Det finns massor man behöver tänka på när man inkluderar en liten valp i sin familj – men det är verkligen en fantastisk tid. Se till att också njuta av denna tid så mycket du bara kan, för den går ju så fort! Lek och busa massor, se till att gosa så mycket det bara går och lär känna den personlighet som just din valp har. Hundar är fantastiska på alla sätt och vis. Grattis till din nya familjemedlem och en vän för livet!
Sandra Douglas är chefsveterinär på AniCura Sverige. Hon har varit veterinär i 15 år och är specialist på hund och katt.Sandra brinner förstås för sitt yrke och sätter alltid djuren i första hand. Hon talar även varmt om sitt intresse för att förbättra verksamheten. Sandra bor i Haninge och är omgiven av djur hemma.