Sponsrat innehåll
Usch - min hund stinker ur munnen!
Det stinker som av gamla sopor i sovrummet om natten! Kan det komma från hunden? – Ja, det kan det, säger distriktsveterinär Marie Baaz. Andedräkt som kan få vem som helst att vända om – ja det förekommer hos hund, men det ska inte vara så, förklarar Distriktsveterinärerna.
När skall man som djurägare misstänka att något inte står rätt till i hundmunnen?
Om du känner att det luktar illa från hundens mun, då är det något där som inte står rätt till! Hunden ska inte lukta något särskilt alls i munnen – förutsatt att den inte ätit upp något stinkande, precis, som t ex kattlort. Ibland är det ganska vaga symtom som kan betyda att hunden har problem med munnen. Den kan äta på ett annat sätt än tidigare – att inte äta alls är ganska ovanligt – drägla mer, dra sig undan om man vill klappa den på huvudet eller kinderna, inte vilja leka med tuggleksaker, eller inte vilja tugga alls. Den kan också ha nosflöde, i synnerhet från en nosborre, och den kan ha svullnader på nosen eller kinderna. Om man öppnar munnen och tittar in i den, kan man ibland se att det är mer tandsten på någon tand jämfört med någon annan. Tandköttet kan vara rött och irriterat, och ibland börja blöda bara man rör vid det. Hunden ska aldrig ha sår i munnen. Om man misstänker
Min hund har brun beläggning på tänderna – och det ser ut som om den har något hårt utefter tandköttskanten! Vad är det?
Beläggningen på tänderna är plack. Plack är en smetig massa av proteiner, matrester och bakterier. Om man inte borstar bort placken från tänderna, reagerar den med saliven i munnen och blir hård – det blir tandsten. Om den inte tas bort, fortsätter den att byggas på eftersom plack fastnar även på tandsten.
Min veterinär säger att min hund har gingivit och parodontit. Vad är det för något?
När tandsten sitter nära tandköttskanten, reagerar immunförsvaret och det blir en inflammation i tandköttet. Den inflammationen kallas för gingivit. Den här inflammationen kan sprida sig så att det så småningom bildas små fickor utefter tandens rot. Bakterier letar sig ner i de här fickorna, och inflammationen och bakterierna sprider sig kring tandroten och in i kindbenet. Till slut finns det inte så mycket fäste kvar för tandroten, tanden blir lös och kan tappas. Det är det här som är tandlossning – eller parodontit.
Ja, men det här med tandlossning – det är väl inte så farligt?
Bakterierna som finns i tandfickorna kan ta sig ut i blodomloppet och påverka andra organ i kroppen. Parodontit kan vara smärtsamt. Riktigt djupa tandlossningar kan göra att käken kan brytas av bara genom att hunden tuggar. Det pågår forskning om tandlossning också påverkar sjukdomar som diabetes, njursjukdom eller hjärt- och kärlsjukdom. Det lönar sig alltid att åtgärda tandlossning.
Okej, det här lät ju inte så bra. Vad kan jag som djurägare göra för att förebygga inflammation och tandlossning?
Det viktigaste är att borsta hundens tänder, helst dagligen, båda insida och utsida. Undvik smetig mat och mat med socker, melass, frukt eller andra snabba kolhydrater. Låt hunden gnaga på ben av torkad hud. Om du ger hunden hårda ben som märgben finns påtaglig risk för tandfrakturer.
Hjälp! Jag tror min hund har brutit av en tand! Vad gör jag nu?
Tandfraktur är inte så ovanligt. De tänder som drabbas oftast är framtänderna, huggtänderna eller den stora kindtanden i överkäken. Den vanligaste orsaken till att hunden bryter av tänderna är traumatisk – den snubblar och slår i tänderna, eller biter för hårt om något som är hårt – till exempel ett märgben. Tandfrakturer är olika djupa, det vill säga det varierar hur stor del av tanden som är skadad. Ibland är det bara en skada i emaljen, ibland är skadan så stor att tandens pulpa syns och det blöder från tanden. Det här är en akut skada, och vill man rädda tanden behöver man snabbt uppsöka veterinär. Det är vanligare att man upptäcker skadan i ett senare skede, och man vet kanske inte när det skedde. Ibland har det gått en längre tid. Är tandens pulpa skadad, tar sig bakterier in i tanden och ner till käkbenet. Tanden blir inflammerad, liksom käkbenet. Den här tanden behöver opereras ut.
När jag var hos veterinären med min hund tog de bort femton tänder! Femton stycken! Hur ska min hund nu klara sig?
Din hund kommer klara sig alldeles utmärkt! En hund klarar sig bra även helt utan tänder; den kan äta, leka och må bra. Det är faktiskt mycket bättre att ha få men friska tänder, än tänder som är sjuka.
5 myter om hundars tänder:
- Man behöver inte borsta hundens tänder
- Brutna/skadade tänder behöver inte åtgärdas då de läker av sig själva
- Så länge hunden fortsätter äta har den inte ont
- Hunden behöver ha kvar sina tänder för att leva ett fullvärdigt liv
- Hundens tänder blir bruna med åldern
Jag heter Marie Baaz och jag började jobba som Distriktsveterinär 1999, då mest med mjölkkor, men genom åren ökade andelen smådjurspatienter. Jag gick min första smådjurstandutbildning 2010, och efter att ha hjälpt några hundar till ett mycket friskare liv efter en rejäl munsanering, var jag fast. Sedan har jag fortsatt att vidareutbilda mig inom tandvård, både interna kurser och externa, och arbetar idag nästan bara med smådjurstandvård. Foto: Bulldog Media.
Lyssna och lär! På Distriktsveterinärernas podd samtalar Marie Baaz och Marie-Louise Rasmussen om hundens och kattens tänder.
Läs även Vad händer med valpens tänder?