Ung och dum?
Ung och dum? På sätt och vis är det faktiskt sant. Först när hunden är cirka 20 månader gammal är dess kontrollsystem hormonellt sett utvecklat. Det betyder helt enkelt att unghunden har ganska stora fysiska hinder att bete sig måttfullt, logiskt eller klokt innan dess.
Kontrollsystemet består av en hel massa signalsubstanser, med bland annat det som kallas gaba och glutamat. Gaba är bromsen och glutamat är gasen. Gaba hjälper till att skapa en stabil rytm i kroppen, den hämmar beteenden, bromsar och hjälper till att skapa fokus och koncentration. Det ger också effekter i att man blir vänlig och omsorgsfull. Gaba styr även rytmen i tarmarna, en obalans kan leda till magproblem ofta med diarré som följd.
(Vi kan stärka produktionen av gaba genom att ge exempelvis banan, broccoli – som bör kokas först, kokos och valeriana. För att producera gaba behöver kroppen hjälp av magnesium, så att köra en sju dagars kur med magnesium samtidigt som kosttillskotten är en bra idé.)
Signalsubstanser
Glutamat är gasen och är en allmän accelerator. Den räknas som en upphetsande signalsubstans vilket betyder att de retar, triggar och ökar aktivitet och beteenden. Den arbetar i motsatt förhållande med gaba som är den lugnande och dämpande signalsubstansen.
Det knepiga är att innan hunden är 20 månader gammal samarbetar dessa två signalsubstanser dåligt och hunden får lätt för mycket gas och har svårt att hitta bromsen. Allt detta sker på en omedveten nivå, hunden kan faktiskt inte kontrollera och träning har inte har någon större påverkan på detta. Det är att vara ung helt enkelt. Problemet blir när vi inte förstår det här och ökar kraven på hundens beteende, fast den är oförmögen leva upp till dem.
Synapser
Utöver gaba och glutamatsystemets obalans så har den unga hunden vilsna synapser.
Jag ska försöka förklara något relativt komplicerat på ett förenkelt och pedagogiskt vis! Tag dina händer och spreta med fingrarna, rör nu på dina fingrar så att de ”fladdrar”. Dina fingrar illustrerar nu synapser, för att synapserna ska ”fungera” behöver de en annan synaps, en mottagare att koppla ihop sig med. Låt nu dina fladdrande fingertoppar på varsina händer få mötas, så att de kopplar ihop sig helt enkelt. När detta sker så kan kommunikation mellan dessa föras fram och resultera i bland annat ”intelligent” beteende.
Innan hunden är 20 månader har dess synapser väldigt svårt att hitta varandra. Istället fladdrar de fritt i vinden, vilsna, fyllda av information- men den tar inte vägen någonstans. Det resulterar i ett ologiskt, rörigt och impulsivt beteende som inte alltid är så ”smart”.
Rik uppväxtmiljö
Genetiskt och genom en ”rik” uppväxt miljö utvecklar hunden olika många antal synapser som ger ett variationsrikt beteende, kreativitet och intelligens. De innebär krasst sett att hundar med många synapser, med andra ord förutsättningar att bli oerhört ”bra” arbetshundar som vuxna, också är de som är stökigast som unga. Dessa hundar har ofta en hel massa ”vilsna fladdrande fingrar” som skapar kaos i hundens inre. Det är inte för intet vi säger:”Det är som att han inte kopplar.”
Så tänker vi oss att våra unga hundar saknar kontrollen över sin gas/broms (gaba/glutamat systemet) tillsammans med ett gäng vilsna synapser som gör att de inte har förmågan att ”koppla” ihop saker, så är det inte svårt att förstå att de ibland, ganska ofta, är besvärliga att hantera. Men tänk dig då att vara i deras kropp!
Det är inte antingen eller, utan ibland fungerar gas och broms och ibland så hittar synapser varandra. Så mellan varven är dessa unga hundar briljanta för att i nästa sekund vara helt ”borta”.
Skapa bra förutsättningar
Att förstå är viktigt, för då kan vi luta oss tillbaka i vetskapen om att de kommer ordna sig. Man behöver inte ägna timmar åt att analysera en ung hunds beteende, de är på sätt och vis meningslöst. Det vi kan göra är att lägga tid på att skapa en bra förutsättning för hunden att utvecklas trots sitt inre kaos. Det är lätt att inlärda beteenden får fäste under den här tiden, beteenden som den tar med sig in i vuxen ålder. Den har utvecklat så kallade cooping strategier för olika situationer.
I sina försök att förstå både sig själva och sin omvärld kommer hunden att försöka upprätta känslor av kontroll. Det är dessa kontrollbeteenden som inte alltid är de bästa. Som att göra utfall för att hålla andra hundar på avstånd, morra på matte som klipper klorna för att kraven är för stora eller lägga sig till med stereotypiska beteenden som ett sätt att hantera sin stress.
Att vara ung
Att vara ung innebär ha en kropp i hormonell obalans i kombination med bristande erfarenhet. En knepig kombination. För vissa individer är det här tuffare än för andra. Vår viktigaste roll i de här är att vara trygga och goda förebilder. Använder vi ”våld” och hårda tag så skapar vi en kultur hunden kommer efterlikna. De skapar också bristande tillit till oss och vi får svårare att hjälpa hunden, då vår blotta närvaro kan signalera ännu mera oro istället för trygghet.
Just nu behöver man som hundägare faktiskt inte ”lära” hunden vilket beteende som är ok och inte. Man behöver ”ligga steget före” så att hunden inte hamnar i situationer den inte kan hantera (och då agerar med oönskade beteenden som exempelvis aggressivitet). Allra bästa är faktiskt att undvika situationer som blir svåra för hunden, ge den några månader och sedan har den bättre förutsättningar.
Får hunden mogna
När hunden ändå hamnar i dessa situationer som den försöker ”kontrollera” genom aggressivt beteenden, behöver du vara den lugna och trygga som ger hunden en väg ”ut” ur situationen. Locka åt andra hållet, beröm för att hunden lyssnar, säg vänligt att hunden inte behöver reagera som den gör. Att hunden morrar och kanske även visar aggressivitet är ett tecken på att den inte kan hantera situationen. Morrande är för att skapa avstånd och försöka få kontroll på något den tycker är obehagligt. De kan DU hjälpa hunden att slippa.
Det är så viktigt, så väldigt viktigt, att förstå att hunden inte gör det för att den vill bråka utan för att den helt enkelt inte vet något annat sätt att hantera sina känslor. Ännu. Får hunden mogna kommer den lära sig andra vis. Den mognaden kan bara ske om vi ger dem utrymme och tid. Och är trygga och är den de kan lita på. Inte den som skäller och ställer krav.
Unghundar är generellt sätt stökiga och besvärliga och ska så vara. De kallas ungdom. ?