Anton Hennix Raukola har upptäckt naturen på nytt tillsammans med Ukko.

Ukko är en fullvärdig medlem i artistfamiljen Hennix Raukola

Hos familjen Hennix Raukola i Pajala bor blandrashunden Ukko. Tillsammans med sina människor hittar han på massor med skoj i den norrbottniska fjällvärlden. Den välkända familjen har tidvis fullt upp, med uppträdanden, premiärer och kändispartyn. Men utan Ukko skulle deras liv inte kännas komplett.

Husse Anton Raukola har du säkert sett i både reklamfilmer och ett antal svenskproducerade filmer. Det neutrala landet och Times new romance är två exempel.

Erfarna kulturprofiler

Anton har även en historia som skådespelare och regissör på Norrbottensteatern i Luleå. Han har spelat barnteater med Lule Stassteater, och på senare år har han gjort sig känd som en av de drivande krafterna i Tornedalsteatern.

Hustrun Lisa Hennix är erfaren dansare, koreograf, estradör och danslärare med ett förflutet hos bland annat Riksteatern.

Anton Hennix Raukola har synts i allt från reklamfilmer och spelfilmer, till barnteater och klassiska teaterpjäser. I Norrbotten är han en känd kulturprofil.

Starkt band till husse

Från att i många år ha levt det rörliga liv många kulturarbetare har, kombinerar paret numera sina respektive uppdrag med naturnära familjeliv och en fast bas i Pajala. Tillsammans med blandrashunden Ukko ger de sig ofta ut på äventyr i den norrbottniska terrängen.

Som många andra familjehundar är Ukko barnens favorit. Men med husse Anton har han format ett alldeles speciellt band. De två syns ofta ge sig iväg till skogs, helt ensamma, utan att någon annan i familjen är med.

Ukko älskar att dra till fjälls med familjen.

Vi ställde sex snabba frågor till Anton om hans och Ukkos speciella relation.

Är Ukko din första hund, eller har det funnits andra före honom?

– Ukko, som är namnet på en gud som motsvarar guden Tor i den finsk-urgiska mytologin, men som även betyder ”gubbe”, är min andra hund. Min första hund fick jag när jag var barn i början av 1990-talet. Det var en Amerikansk Cockerspaniel som hette Jimmy. Han hann tyvärr inte leva så länge, runt fem år. Han blev påkörd av en bil och en tid efter olyckan blev han så dålig så att vi var tvungna att avliva honom. Jag drömde om Jimmy väldigt ofta efteråt och fortfarande kan han dyka upp i mina drömmar men mer sällan.

Ukko poserar stiligt vid Torneälvens strand. Med gener från såväl Golden Retriever, Siberian Husky och Schäfer är han en något komplicerad karaktär.

Vad är Ukko för slags hund? Berätta om honom!

– Ukko är en treårig blandras mellan Husky, Golden Retriver och Schäfer. Hos Ukko återspeglas rasegenskaperna från en Golden Retrievers lugna psyke, en Huskys envishet och en Schäfers självsäkerhet. Han har väldigt mycket av en Huskys egensinnighet, så han är inte direkt lättdresserad. Det fanns en förhoppning om att kunna jaga med honom som stötande fågelhund men det har inte fungerat då han har en enorm jaktlust och drar iväg på egna äventyr. Däremot tränar vi mycket viltspår vilket han är duktig på. Vi använder älgklövar vid spårläggning. Ingen i familjen jagar älg själv men vi har bekanta som gör det och hoppas att Ukkos färdigheter kan komma till nytta i skarpt läge någon gång.

Ukko tränar viltspår. En uppskattad aktivitet.

Vilken plats har Ukko i familjens, och ditt eget, liv?

– Ukko är lika självklar och viktig som alla andra i familjen. Han följer ofta med på familjens gemensamma aktiviteter. Han är sällskap åt de äldre barnen då de kommer hem från skolan och en kompis man kan anförtro sig åt och söka tröst hos när man är ledsen. Han aktiverar oss fysiskt genom promenader, skidåkning och löpning. Utan Ukko i familjen skulle familjen inte vara komplett.

Vad är det bästa med Ukko?

– Det bästa med Ukko är att han funkar så bra i familjen. Han är lugn inomhus men kan lägga i en extra växel då det behövs, till exempel när han ska spåra eller dra en på skidor.

Vad är det sämsta med Ukko?

– Det sämsta med Ukko är att han har väldigt lite av en Retrievers så kallade ”will to please”, och andra sidan så är det också kanske det som gör honom till den roliga och charmiga individ han är.

Har du upptäckt något nytt genom din vänskap med Ukko?

– Ukko har lärt mig att känna naturen med fler sinnen. När jag går med Ukko i skogen så upptäcker jag mycket mer av livet som pågår runt omkring oss, alla ljud, dofter och rörelser. Ukko är också bra på att få en att varva ner och att vara mer i nuet. Det går inte att stressa med en hund. Allt måste få ta sin tid och vissa rutiner går inte att ändra på bara för att man själv har bråttom.

Ukko är en kompis man kan söka tröst hos när man är ledsen. Här blickar han ut över fjällvärlden tillsamman med matte Lisa.

MER OM ANTON

Ålder: 44

Bor: Pajala, Norrbottens län, alldeles intill gränsen mot Finland.

Yrke:  "Jag har jobbat med allt möjligt men mest som skådespelare på bland annat Norrbottensteatern, Lule Stassteater, Tornedalsteatern, samt inom TV, film och radio. Just nu jobbar jag inom gruvnäringen som miljöprovtagare."

Familj: Lisa Hennix Raukola, dansare och kultursamordnare. Joar 18 år, Nea 16 år, Aili 12 år, Brita 7 år.

Fritidsintressen: att vara ute i naturen, historia och att spela musik. 

Bästa hundminnet: "En gång när jag var barn och våran hund Jimmy (Amerikansk Cockerspaniel) smet iväg från gården och hittade mig och mina kompisar flera kilometer bort. Han lyckades spåra oss fast vi hade cyklat!" 

Sämsta hundminnet: när Cocker spanieln Jimmy blev påkörd av en bil och skadades.