Tuggar hunden på allt? Så kan du lösa problemet!

Tuggar hunden på allt? Så kan du lösa problemet!

Alla djur har naturliga beteenden som de behöver utföra – annars riskerar de att må dåligt. Men det är inte alltid vi människor tycker de där beteendena är så roliga. Vi tycker kanske det är ett problem att hunden äter upp den nya soffan men hunden håller knappast med.Lösningen på ”problemet” kan vara berikning.

Berikning kan göra din hund lyckligare och mer tillfreds. Ofta kan det också användas för att lösa så kallade problembeteenden.

– Lösningen på problemet kan vara att ge hunden möjlighet att få utlopp för beteendet på ett sätt som vi tycker är okej. Ge hunden som älskar att gräva eller tugga på saker en grop att gräva i eller ben att tugga på, säger Emma Almquist, etolog och hundinstruktör.

Är hunden frisk?

I sitt yrke som instruktör tar Emma emot människor som kommer med sina hundar för att de har ett problem med hunden som de inte vet hur de ska lösa.

– Ibland är berikning som en magisk trollstav eftersom problemen kan försvinna helt om hunden får utföra sina naturliga beteenden, säger Emma. Men kom ihåg att alltid först och främst kontrollera att hunden är frisk om du upplever en förändring i din hunds beteende, därefter kan berikning vara en bra idé.

Hunden som tuggar på allt

Vissa hundar har ett väldigt stort behov av att tugga på saker. Får de inte utlopp för det på ett lämpligt sätt kan de tugga på det som finns i närheten – exempelvis ett stolsben. Det här är ett av de vanligaste problemen som hundägare ofta kommer med till Emma och som riskerar att skada hunden – den kan få stickor i munnen och halsen och dessutom är det kanske inte så kul att ens möbler går sönder.

Emmas förslag på berikning:

– Ge hunden ben – eller något benlikt – så den får utlopp för tuggandet.

Om du vill testa att ge ben tycker Emma att råa kycklingvingar eller kycklingklubbor är en bra start eftersom de är mjuka.

– Om din hund sväljer allt kan det hjälpa att ge riktigt stora ben till exempel en ryggkota från nötkreaktur.

Det är viktigt att benen är råa – kokta ben kan bli väldigt farliga för hunden då de spricker till vassa flisor och kan göra skada i mage och tarm.

– Vill du inte ge råa ben kan de konstgjorda hudbenen funka men såklart även olika matleksaker.

Det finns en uppsjö matleksaker att köpa. Leksaken fyller du med lite rå mat eller uppblött torrfoder och fryser sedan den.

– I början kan man ge leksaken med maten lite halvtinad så att hunden klarar att få ut maten. Efter hand som hunden lär sig kan den få helt fryst mat som den får gnaga och slicka loss, lite som den skulle gjort med märgen i ett märgben, tipsar Emma.

OBS:

  • Låt aldrig hunden äta ben ensam, håll lite koll på den under tiden.
  • Ge inte bärande ben – de är oftast väldigt hårda och är hunden hetsig kan den få i sig stora bitar som kan skada den – exempelvis kan hunden spräcka en tand.

Text: Lena Gunnarsson. Foto: Getty Images.