Att Landseern älskar vatten är kanske inte så konstigt. Rasen avlades fram för att rädda människor i sjönöd.

Tio intressanta fakta om Landseer

Landseer är en av hundvärldens giganter. Med en matchvikt upp till 68 kilo är den en stor, vänlig, vattenälskande och högt uppskattad familjehund. Men rasen avlades fram för betydligt skarpare situationer än lata sommardagar på stranden.

  1. Ursprung och Namn: Landseern är uppkallad efter den brittiske konstnären Sir Edwin Henry Landseer, känd för sina målningar av hundar med vita och svarta teckningar.
  2. Relation till Newfoundlandsrasen: Landseerhundar är nära relaterade till Newfoundlandshunden. De delar många likheter men skiljer sig i teckning och vissa detaljer i standarden.
  3. Storlek: Landseer är en stor hundras med en robust kroppsbyggnad. Hanhundar kan väga upp till 68 kg och tikar upp till 54 kg.  Mankhöjd för hanar är 72–80 cm och för tikar 67–72 cm. Rasen är förhållandevis frisk. Men, som hos många andra stora raser, förekommer fall av höftledsdysplasi.
  4. Teckning: Den karakteristiska teckningen för Landseerhundar är vit med svarta fläckar eller plattor på kroppen, huvudet och öronen.
  5. Vattenälskare: Precis som Newfoundlandshundar älskar Landseern vatten och är en utmärkt simmare. Den har en tät päls som hjälper den att flyta och hålla sig varm i vattnet.
  6. Temperament: Landseerhundar är kända för sitt milda och vänliga temperament. De är lugna, kärleksfulla och mycket hängivna sina familjer.
  7. Historisk användning: Ursprungligen användes Landseerhundar för vattenarbete och räddningsuppdrag. De har en stark dragning till vatten och är skickliga vid att dra människor ur vatten.
  8. Barnvänliga: Dessa hundar är kända för att vara utmärkta med barn. De är tålamod och milda, vilket gör dem till bra familjehundar.
  9. Päls och Underhåll: Landseerhundar har en dubbel päls med en vattenavvisande yttre päls och en mjuk underull. Pälsen kräver regelbunden borstning för att hålla den i bra skick.
  10. Populäritet: Landseer-hundar är populära sällskapsdjur i Europa och Nordamerika, men de är mindre vanliga än deras nära släkting Newfoundlandshunden. Här i Sverige finns idag 669 Landseers registrerade hos Jordbruksverket.

Läs vidare med Premium

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Tillgång till exklusivt innehåll
  • ✔️ Läs alla låsta artiklar
  • ✔️ Direkt tillgång till e-tidningen
  • ✔️ Tillgång till arkivet

JUST NU!

Prova Premium gratis i 3 månader!

0:- /mån

Därefter 49 kr/ mån - Ingen bindningstid, avbryt när som helst.

Prenumerera