Tänk om man skulle ... ta en valpkull!
Funderar du på att ta valpar på din tik? Spännande! Det är en obeskrivlig känsla att få sitta och titta på när de små valparna kravlar runt i valplådan. Här får du några tips som du kan ha nytta av innan du tar beslut om just din tik ska ha valpar eller ej.
Att få vara del av en valpkulls utveckling till att bli trygga och sunda valpar som senare ska flytta till ett eget kärleksfullt hem är onekligen en oförglömlig resa, oavsett hur många valpkullar du haft tidigare. Men innan du bestämmer dig för att para din tik finns det en del saker du behöver ha koll på.
Vem är din hund?
Det kan finnas olika anledningar till att du vill para din tik, men generellt bör du tänka att tiken har egenskaper som kan tillföra rasen något positivt. Det kan exempelvis vara att du har en tik med många trevliga egenskaper eller/och att den har en fin exteriör som är korrekt för rasen. Det kan vara att den har visat goda resultat i det arbete som rasen är avlad för. Allt beror på vilken typ av hund du har. De flesta rasklubbar har en egen avelsstrategi som du kan ta del av. Kolla upp den för att se vad som är önskvärt att din hund har för meriter med mera, för att parningen ska vara godkänd för rasklubben.
Svenska Kennelklubben har en grundregel som säger att en tik inte får lov att paras innan den är 18 månader. Många erfarna uppfödare väntar tills tiken är närmare tre år. Då har hunden mognat mer mentalt och du har även hunnit förbereda den fysiskt. Det är påfrestande för tiken att vara dräktig och sedan ta hand om sina valpar. Om din hund inte är i bra kondition, ja då kanske du ska avvakta parning för hennes skull.
Har du råd?
Det är en myt att det är bra för plånboken att ta en valpkull! Ofta går du lite plus, men det kan också hända saker som gör att det blir en ren förlust. Det kanske är så att det bara blir en eller två valpar i kullen. Vilka kostnader kan du behöva räkna med? Här är några av dem:
Försäkring för valpkull – tiken behöver en försäkring som skyddar henne och hennes valpar. Det kan vara olika beroende på vilket bolag du har henne försäkrad i. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller.
Försäkring mot dolda fel – du har som uppfödare skyldighet att ersätta köparen för eventuella dolda fel. Det är en skyldighet du har i drygt tre år. I de flesta avelstillägg ingår dolda fel, men den kan också tecknas separat.
Hanen kostar – om det inte är din egen hane du tänker använda till din tik tillkommer en kostnad för att få använda hanen, en så kallad språngavgift. Den avgiften kan skilja sig mellan olika hanhundar. Du kan också behöva betala en summa per valp utöver språngavgiften. En del hanhundsägare vill ha en valp i utbyte.
Provtagning och kontroller – många väljer att ta prover för att veta när det är dags för tiken att bli parad. Det är inte heller ovanligt att det görs ett ultraljud för att fastställa att tiken blivit dräktig medan en del väljer att röntga tiken senare för att få en någorlunda korrekt bild av hur många valpar det rör sig om.
Foder – tikens näringsbehov kommer öka avsevärt! Får hon dessutom en större valpkull kommer det definitivt behövas ett anpassat foder med rätt näring för henne. Valparna kommer också behöva foder efter några veckor.
Om något går fel – om tiken inte klarar att sköta valpningen själv, eller om någon valp exempelvis inte kommer ut, kan ett kejsarsnitt bli aktuellt. Kontakta din veterinär för att ta reda på vad det kostar. Kolla även med ditt försäkringsbolag vad som gäller för ersättning vid snitt.
Vaccinationer, avmaskning och besiktning – valparna behöver vaccineras och besiktigas innan försäljning. Priserna för det kan skilja lite beroende på vilken veterinär du har. Det tillkommer också en kostnad för registrering av valparna.
Du behöver vara hemma från jobbet – tiken och valparna behöver övervakning. Det är inte alltid lätt att tajma in en valpning till de vanliga semesterveckorna på sommaren, utan du kan behöva ha samlat många semesterdagar som du kan ta ut när det är dags. Är oturen framme och tiken inte klarar sig, eller om tiken inte klarar matningen själv av någon anledning, kan du behöva vara behjälplig med att flaskmata valparna. Det är ett arbete som pågår dygnet runt.
Har du råd? Att ta en valpkull är förenat med en hel del kostnader, såsom vaccinationer, veterinärbesiktning med mera.
Har du plats?
Om du tar en valpkull, var ska du ha valplådan och valphagen? Tiken behöver lugn och ro både ett par veckor innan och efter valpning. På Jordbruksverkets sida kan du se vilka mått du måste ha på utrymmet där tiken ska ha sina valpar. Hur stora mått du behöver ha beror på storleken på din tik samt antal valpar.
Har du köpare?
I dagsläget är det absolut inte svårt att få valpar sålda. Däremot kanske det inte är rätt valpköpare för just dig? Bestäm dig för vilka kriterier du ska sätta om du ska sälja en valp. Alla raser passar inte alla köpare, så se över möjligheterna att få valparna sålda till rätt hem. Du behöver också vara förberedd på att alla valpar kanske inte blir sålda. Har du möjlighet att behålla dem?
Gå en utbildning och skaffa en mentor
Det finns olika uppfödarutbildningar att gå. Det är en trygghet att få kunskap innan du bestämmer dig. Där kan du lära dig mer om tikens olika stadier i löpet, parningen, valpens utveckling med mera. Om du lyckas hitta en erfaren uppfödare som kan tänkas bli din mentor är det guld värt.
Text: Helena Lyckoskog. Foto: Getty Images.