Solen gör isarna extra förrädiska
Varje år drunknar ett 40-tal hundar, de flesta av dem på vintern. Här är råd att tänka på när ni är i närheten av isar, som kan vara mycket opålitliga, och vad du kan göra om olyckan är framme.
Ha rejält isvett:
Kasta aldrig ut pinnar eller annat för hunden att jaga efter, om du inte är helt säker på att isen håller för hunden.
Ha hunden i lina och helst sele. Då är det lättare att dra upp hunden om den trillar i.
Håll er vid strandkanten så ni bottnar om ni skulle gå igenom.
Lär dig läsa is, vilka ställen som kan vara förrädiska, som exempelvis strömmande vatten. Lyssna på israpporter.
Om olyckan är framme:
1. Har hunden blivit nedkyld ska du först och främst torka den torr, massera gärna under tiden också. Uppvärmningen ska ske långsamt, om det yttre lagret värms upp för snabbt får det negativa effekter för kroppens inre och det kan även ge värmeskador på huden. Linda inte in en kall, blöt hund i filtar eftersom att filtarna förvandlas till ett nedkylande omslag och då får motsatt effekt.
2. Om hunden inte andas eller inte har puls, börja återupplivningsförsök direkt på plats. Åk sedan genast till veterinär.
3. Om hunden har fått vatten i lungorna, lyft hunden i bakbenen eller lägg/håll den med huvudet lägre än kroppen så att vattnet i lungorna kan rinna ut.
4. Dra ut tungan och ta bort slem och annat från mun och svalg.
5. Om hunden inte andas eller saknar puls, ge konstgjord andning och hjärtmassage.
Våra husdjur är älskade familjemedlemmar som vi vill rädda till varje pris, men gå inte ut på isen själv. Om den inte håller för hunden håller den inte för dig heller. Om isen är tunn, försök locka hunden mot stranden via tunn is, så den kan slå sönder den och förhoppningsvis simma in den vägen.
Med dessa råd är du som djurägare bättre förberedd om olyckan är framme, och kom ihåg: Chansa inte.
Källa: agria.se och veterinarbutiken.se