Skön och lätt massage för hunden – så här gör du!

Skön och lätt massage för hunden - så här gör du!

Vill du ge din hunds muskler de bästa förutsättningarna att fungera ska du se till att musklerna får god tillgång på syre och näring. Om du dessutom ser till att musklerna får ett bra frånflöde av slaggprodukter har du verkligen gjort en bra insats för din hunds välmående. Låter det svårt? Det är det inte! Här får du veta hur du gör!

Genom att massera hundens huvud, ben och tassar ökar du blodcirkulationen i hela kroppen och hjälper din hund att må bra.

Blodcirkulation ger friskare muskler

Hundens kropp har en medfödd förmåga att både återhämta sig efter aktiviteter och att läka skadade muskler. Med blodet förs viktiga näringsämnen fram till ansträngda muskelfibrer så att de kan byggas upp och bli starkare. Cirkulationen tar sedan med sig slaggprodukter tillbaka till lever, njurar och lungor så att de kan lämna kroppen. Musklerna får också ökad tillgång på syre när de mjuknar och blodet kan rinna fram. Det gör i sin tur att hunden får bättre kondition och orkar vara aktiv länge. När du masserar din hund förebygger du skador och ger den fina förutsättningar för ett aktivt liv.

Blodets väg genom kroppen

Man kan likna blodkärlens väg genom kroppen vid en vattenslang. Hjärtat pumpar runt blodet i ett kretslopp som når ut till alla skrymslen och vrår. Det rinner sedan tillbaka till lungorna för att syresättas på nytt, innan det pumpas iväg på nästa varv. Råkar du ställa en fot på slangen stannar flödet av – inte bara där du satt ner foten utan i hela slangen. Spända muskler och slaggsamlingar har samma effekt på blodkärlen som din fot på vattenslangen. Kan du istället ge kärlen bättre utrymme i någon del av hundens kropp kommer blodflödet att öka genom hela systemet.

Massera huvudet

Hunden använder alla små muskler runt öron, nacke och käke när den vrider på huvudet, bär eller tuggar. Stora muskler från rygg och skulderblad har också fästpunkter runt hundens huvud. När du masserar huvudet påverkar du alla dessa muskler att bli mjukare. Jag använder en teknik jag kallar ”Solfjädern” till huvudmassagen. Solfjädern bygger på en kombination av strykningar och mjuka töjningar.

Gör så här:

  1. Tänk att du placerar ut en solfjäder på var sida av hundens huvud. Solfjäderns samlingspunkt, den del du håller i handen när du håller i en riktig solfjäder, motsvaras av hundens öronbas. Därifrån strålar den ut över hundens huvud.
  2. Placera dina fingrar längst ut på den ”stråle” du vill arbeta med. Tryck mjukt och stadigt med en hand på var sida av hundens huvud. Stryk sedan mjukt längs huvudet in mot hundens öron.
  3. Fånga upp öronbasen lätt och mjukt. Dra med dig örat så långt som hunden tycker är skönt. Håll kvar några sekunder innan du lättar greppet och stryker förbi örat, ut mot hundens nacke.
  4. Upprepa ifrån olika riktningar. Följ hela tiden solfjäderns strålar när du masserar.

Massera ben och tassar

Tassarna är lägsta punkten på hundens kropp. De slaggprodukter som följer med blodet sipprar gärna neråt men har inte lika lätt att följa med tillbaka upp längs benen. Därför är ben och tassar ett tacksamt område att massera om du vill ha fart på blodcirkulationen. Jag använder samma teknik med ”solfjädern” för att massera hundens ben och tassar.

Gör så här:

  1. Placera din ena hand, med öppen handflata, så att den ger stöd för hundens tass.
  2. Stryk mjukt med andra handens tumme ner längs hundens ben. Låt fingret följa skelettets form vägen uppifrån och ner. Börja så högt upp som du vill.
  3. Fortsätt att stryka i ett långt svepande tag neråt, ut över tassen. Håll ett mjukt tryck och låt hunden spreta med tårna om den vill.
  4. Följ tårnas kontur medan tassen vilar i din andra hand. Hunden får gärna spreta isär ordentligt med tårna men du ska vara rädd om de små fina lederna och inte själv böja och sträcka dem utan bara stryka rakt ut i solfjäderns riktning.
  5. Som alternativ kan du stryka mjukt med sidan av tummen tvärs över hundens ben. Använd ett lätt till medelhårt tryck och känn efter om du kan föra med dig hundens hud.
  6. Upprepa strykningen i de områden där huden sitter mer fast. Fråga alltid din hund hur djupt den vill att du trycker. Arbeta hela tiden långsamt och stadigt.
  7. Avsluta med att göra om steg två igen. Låt gärna hunden hjälpa till och sträcka ut sitt ben eller spreta med tårna om den vill.

 

Text: Annika Falkenberg.  Foto: Åsa Jakobsson

  • Om Annika Falkenberg:
    Annika är leg. sjukgymnast, specialiserad på hundars kroppar och rörelser.
  • Hon arbetar på heltid med friskvård och rehabilitering av hund.
  • Är författare till flera böcker, bl.a Rörelseboken och Massageboken.

 

 

Vill du lära dig mer om massage? Läs då också:

Massera vinterstela muskler

Vad säger din hund när du masserar?