En hundvänlig semester kan bli ett fint minne för både dig och hunden, se bara till att vara väl förberedd!
Foto: Sofia Sundqvist
Semester med husdjur: Tips och råd för att resa med hund!
Det finns redan mycket att tänka på när hela familjen ska semestra, och att inkludera ett fyrbent medlem gör inte att att-göra-listan blir kortare. Få tips för en husdjursvänlig sommarsemester här!
Vart går semestern i år? Och ska hunden eller katten följa med?
- Under rätt omständigheter kan sommarsemesterresor vara ett fantastiskt sätt att spendera kvalitetstid med familjen – och för många inkluderar familjen även deras älskade husdjur, säger Lotte Evers, marknadschef på Agria Djurförsäkring.
Semesterförberedelser
Oavsett om du bestämmer dig för att ditt husdjur ska stanna hemma, vara på pensionat eller följa med på semester, kräver det ofta både tid och förberedelse, och det är nödvändigt att ta några försiktighetsåtgärder för att säkerställa en trygg semester för både dig och ditt djur, förklarar Lotte Evers:
- Först och främst, se till att det grundläggande är i ordning: Är din hund eller katt ID-märkt, och har den de nödvändiga vaccinationerna och försäkringarna?
Husdjur på semester utomlands
Om ni ska åka på en "kör-själv-semester" med bilen, kom ihåg att göra stopp där ditt husdjur kan få vatten, mat och möjlighet att gå på toaletten och sträcka på benen och få lite mys och kel.
Lotte Evers uppmanar dig att i god tid vänja ditt djur vid att vistas i antingen en transportbur, i bilens bagageutrymme bakom ett säkerhetsgaller eller säkrad med en säkerhetssele.
- Se till att hunden eller katten inte sitter i bakande sol under bilresan, och kom ihåg att även om det finns luftkonditionering i bilen, når den sällan bakutrymmet helt, och om det är fullpackat med bagage påverkas även luftflödet och därmed deras välmående på resan.
- Du måste se till att ditt djur har de nödvändiga pappren och vaccinationerna i ordning om hunden eller katten ska följa med på utlandssemestern. Vissa länder har nämligen specifika krav när du reser in i landet med djur, betonar Lotte Evers och förklarar att alla djur som korsar landsgränserna inom EU måste ha ett giltigt EU-pass och vara ID-märkta med mikrochip eller tatuering, så djurets information kan jämföras med uppgifterna i passet.
- Så fort du ska korsa en landsgräns med din hund eller katt, krävs det exempelvis att den har fått en rabiesvaccination. Vaccinet måste ges minst 21 dagar innan djuret ska ut och resa, så var ute i god tid. Vissa länder har också regler för hur djuret ska vara säkrat under resan, och andra har dessutom särskilda krav på vaccinationer eller avmaskning och fästingbehandling.
Därför är det viktigt att undersöka de specifika reglerna för varje land du planerar att besöka innan du reser, och Lotte Evers rekommenderar att du kontaktar din veterinär eller Jordbruksverket, som kan hjälpa till med vilka regler som måste följas.
Kolla om det är djurvänligt - före du bokar
Undvik att till exempel boka stuga, campingplats eller färjebiljetter online innan du har kontaktat företaget och informerat dem om att du ska ha med din hund eller katt.
- I värsta fall kan du riskera att stå på semesterns första dag och få nej till ombordstigning eller övernattning och samtidigt bli skyldig att betala för kostnader som inte kan återbetalas.
Hon betonar dock att det vanligtvis inte är något problem att resa med varken buss, tåg eller färjor med husdjur, och många campingplatser och stuguthyrare tillåter husdjur.
- Inte alla färjelinjer tillåter hundar om du går ombord till fots utan bil, och på vissa färjelinjer måste hundar och katter stanna i bilen under överfarten. Därför är det viktigt att fråga i förväg. Och om det är stugsemester som planeras bör du överväga semesteraktiviteter, för du kan inte bara förvänta dig att din hund kommer att kunna vara ensam hemma på en främmande plats, vilket är vad en stuga är för din hund.