Se upp om valpsäljare inte tillmötesgår dina fullt rimliga krav
Låt inte säljaren lura dig att tro att det är fult att begära korrekta handlingar – att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa säljare av såväl rasrena som blandrashundar att nedanstående villkor gäller vid försäljning. I värsta fall kan det vara en hundsmugglare du har att göra med. Härliga Hund listar 12 punkter att ta med sig inför valpköpet.
1. VARIFRÅN?
Oavsett om du köper hunden i Sverige eller utomlands så ta reda på varifrån hunden kommer. Tänk även på att bilder och filmklipp inte är detsamma som att säkerställa hundens ursprung eller uppfödningsmiljö.
2. TRÄFFA TIK-MAMMAN
Acceptera inte att ni träffas på en parkering eller någon annan plats när du ska träffa valpen. Begär att mötet ska ske i hemmet så att du även får träffa valpens mamma och kullsyskonen. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön. En seriös uppfödare har även data på hund-pappan att visa upp.
3. REGISTRERAD?
Alla hundägare i Sverige är skyldiga att registrera sin hund i Jordbruksverkets centrala hundregister. Om valpen är född i Sverige så ska mamman alltså vara registrerad där. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.
4. KÖPEHANDLING
Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett kontantkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.
5. VACCINATIONER
Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst 7 dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!
6. RÄTT ÅLDER
Köp ingen valp som är under 8 veckors ålder.
7. RABIES
Från alla länder förutom Norge måste en valp vara minst 15 veckor gammalt för att kunna föras in lagligt. Detta eftersom en rabiesvaccination tidigast kan ges vid 12 veckors ålder och det måste ha gått en väntetid på 21 dagar från länder med de lägsta kraven.
8. FRÅN ANNAT LAND
Om hunden är från ett annat land och är lagligt införd i Sverige ska du begära att få se alla dokument för införsel. Dessa dokument ska även följa med hunden när du tar över ansvaret för den.
9. KUPERAD
Det är förbjudet att kupera, alltså klippa av, öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.
10. CHIPPAD
Hundar över 4 månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
11. SMÅ HUNDAR
Det är enligt Jordbruksverket ofta små och dyra hundar som bichon frisé, malteser, pomeranian och bulldogg som smugglas till Sverige och säljs över internet. Var extra vaksam om du funderar på att köpa en sådan hund.
Källa: Jordbruksverket