Se upp för detta i juletid
Helger med långledigt, släktkalas, julbord och nyårsfirande– vad kan gå fel? En hel del faktiskt, om du har hund.
Julen och nyåret närmar sig med stormsteg. Du kanske läst det förut, men jag tycker att vi tar en snabb genomgång av riskerna med gottebordet ändå.
Lockande choklad
Hundar ska hållas långt ifrån chokladasken eftersom choklad i värsta fall kan vara dödligt för dem. Jag får ofta frågan om hur mycket choklad en hund kan äta innan det blir skadligt, men det är svårt att svara på eftersom kakaohalt, mängden teobromin (det ämne i kakao som hundar inte tål) och hundens storlek skiljer sig åt. Vi kan helt enkelt konstatera att hundar och choklad inte går ihop.
Skulle olyckan vara framme och hunden får tag på choklad gäller det att utan dröjsmål komma i kontakt med veterinär så att man snabbt kan få hjälp. Låt oss avgöra om det föreligger förgiftningsrisk.
Frestande deg
Det här kanske kan vara en nyhet för många, men får din hund chansen sätter den förmodligen gärna i sig en bulldeg. Hundar är överlag förtjusta i godsaker (i likhet med oss människor) och tvekar inte att förse sig med nya spännande smakbitar när tillfälle bjuds, eller när vi har ögonen på annat håll. Just deg kan dessvärre vara olyckligt eftersom den faktiskt riskerar att göra hunden berusad. Hunden kan bli ostadig, förvirrad och aggressiv eller till och med medvetslös. Återigen, kontakta veterinär snarast möjligt så hjälper vi till!
Farliga nötter
Så här i juletid när nötskålar ofta står framme rekommenderar jag ett rejält säkerhetsavstånd mellan hund och nötter. Oskalade nötter kan fastna i tarmen och orsaka problem, i synnerhet hos den mindre hunden. Macadamianötter är giftigt för hundar så dessa behöver vi vara extra försiktiga med!
Talgbollsnät
Vi djurvänner tenderar att måna om alla djur och inte sällan hängs en eller annan talgboll ut till fåglarna. Bra på alla sätt, förutom när hunden får tag på talgbollen, eller snarare nätet runt talgbollen som tyvärr har en tendens att fastna i tarmen på hunden. Idag finns utmärkta stålkorgar där man lägga talgbollarna så att man slipper otäcka plastnät – rekommenderas starkt! Om din hund har ätit upp ett talgbollsnät så ta kontakt med veterinär omedelbart. Det brukar vara förhållandevis enkelt att med hjälp av läkemedel få hunden att kräka upp nätet, men det förutsätter att det inte passerat vidare till tarmen.
Släktkalas med hund
Nu höjer vi blicken från gottebordet och tittar på sällskapet omkring. Vi är alla olika. Vissa älskar stora sällskap, små barn och kindklappar. Andra gör det inte. Detsamma gäller hundar. Julhelgen brukar kantas av trevliga familjesammankomster där nära och kära i alla åldrar träffas för att umgås och utbyta ett eller annat paket. För att alla, inklusive pälsförsedda familjemedlemmar, ska få en mysig stund, har jag några tips:
- Respektera varandras gränser. Om du vet att din hund inte vill bli klappad av främlingar, barn eller människor med skramlande armband; tala om det för övriga sällskapet. Låt hunden vara den som tar kontakt med besökarna, inte tvärtom.
- Erbjud din hund en avskild plats. Om det blir lite stojigt kan en privat plats dit ingen annan får komma in vara ett bra alternativ. Kanske kan ett kompostgaller i dörren till ett rum fungera som tydlig gräns för närgångna släktingar. Ge gärna hunden något gott att tugga på eller sysselsätta sig med i sin hörna.
Min egen julhistoria
Jag vill avsluta med en liten historia om en av familjens egna hundar som en jul för många år sedan avslöjade vad som låg i ett av paketen under granen. Jag hade som tonåring önskat mig en svart läderryggsäck som var så populära på 90-talet. Hunden kunde förstås med lätthet uppfatta lukten av läder genom inslagspappret. Den oemotståndliga lukten drog in hunden under granen och där lade hon sig helt sonika ned och rullade på paketet! Idag är Bettan en hundängel som jag tänker på i juletid, kanske tack vare att hon spolierade spänningen runt paketöppningen.
Och med det, önskar jag dig och din hund en God Jul och Ett Gott Nytt År!
Kom ihåg; våga sök vård i tid, vi finns här för att hjälpa dig och din hund!
Sandra Douglas, chefsveterinär AniCura Sverige
Sandra Douglas är chefsveterinär på AniCura Sverige. Hon har varit veterinär i 14 år och är specialist på hund och katt.Sandra brinner förstås för sitt yrke och sätter alltid djuren i första hand. Hon talar även varmt om sitt intresse för att förbättra verksamheten och är med och utvecklar ett nytt akutsystem för Bagarmossen. Sandra bor i Haninge och är omgiven av djur hemma.