Säker i bilen
Åker hunden ofta med i bilen? Då är det viktigt att den färdas tryggt. Här får du goda råd.
Text Susann Gson Engqvist, Foto Getty images, resp tillverkare
Varje år skadas tiotusentals personer i trafiken. För hund är trafiken också den absolut största faran. För hundar är risken att bli överkörd störst. Men många hundar skadas också när de transporteras i en bil som krockar eller kör av vägen.
En chihuahuas vikt blir 250 kilo
Att hunden sitter säkert i bilen är inte bara viktigt för hundens skull. Har du en större hund, exempelvis en labrador eller schäfer lös i baksätet och krockar i 50 km/tim motsvarar den kraft som hunden slungas framåt med över ett ton krockvikt! Den lilla chihuahuan som flyger från ”hatthyllan” längst bak i bilen landar med en vikt på runt 250 kilo när den träffar vindrutan eller mattes nacke…
I lagens mening betraktas hunden som ”last” i bilen och last måste vara säkrad. Detta så att den inte kan flyga runt och skada någon vid en eventuell häftig inbromsning eller kollision. Du får alltså inte ha hunden liggande lös i baksätet eller på annan plats i bilen. Du får transportera hunden i bagageluckan om där finns galler eller nät till passagerarsätet. Men då ska bara hunden sitta där, den får inte transporteras där bak tillsammans med bagage.
Bilbur bra val
För dig som ofta har med hunden i bilen är en bilbur troligen den bästa lösningen. De finns i många varianter och kvaliteter. Det billigaste alternativet är en transportbur i kraftig plats, den typ av bur som ofta används för transport exempelvis med flyg. Fördelen med en sådan bur är att den är relativt lätt att flytta mellan olika bilar eller användas som viloplats för hunden på andra ställe. (men då får du inte stänga dörren på buren) Men det är viktigt att veta att en sådan bur är inte alls krocksäker på samma sätt som en stålkonstruktion.
Vill du läsa mer om säkerhet i bil? Hela artikeln ”Säker i bil” finns med i nr 11/2019.
Vill du börja prenumerera? Läs om prenumerationer på Härliga Hund här.