Så tränar du rätt saker med valpen
Så har du äntligen fått hem din efterlängtade valp! Men istället för att kasta dig över träningen kan det vara en bra idé att först ta reda på vem din nya familjemedlem är. Och sedan, utifrån det, göra en plan för vad som är viktigast att träna.
Ja äntligen är väntans tider över och det lilla miraklet har anlänt. Och du är redo. Med kärlek och mat och lek och allt det där förstås. Och kanske har du även planerat vad du ska lära valpen? Om du har haft hund innan kanske det är några saker som du verkligen vill lära den – sådant som din förra hund aldrig blev så bra på.
Men alla valpar är olika. Vissa egenskaper är förstås rastypiska men även inom rasen finns det olika individer och trots att din valp bara är några månader gammal har den inte gjort samma erfarenheter som en annan valp. Givetvis ska du ha kvar dina tankar och idéer om vad som är viktigt att din hund kan. Men ägna också lite tid till att verkligen ta reda på vem din nya valp är! Vem har du fått hem och vad behöver hen allra mest för att ert liv tillsammans ska bli roligt och bra?
Analysteman
Genom att ha några analysteman i bakhuvudet när du lär känna din valp, kan du få bra svar på vad din hund är för en individ. Samtidigt får du reda på var du behöver lägga lite extra krut i träningen för att det som du tycker är viktigt ska fungera.
Om du ska ägna dig åt någon särskild aktivitet eller hundsport tillsammans med din hund, eller bara vill att den ska bli en härlig familjemedlem, så gör du såklart din analys med detta i åtanke.
Sammanfatta det du ser hos din valp
- Notera vad du ser hos din valp utifrån de olika temana, gör sedan en sammanfattning. Anteckna!
- Skriv ner de fem viktigaste upptäckterna du gillar hos din valp.
- Skriv ner de fem viktigaste upptäckterna du tror kan bli problem längre fram och som du kanske behöver ta tag i redan nu
När du gör din sammanfattning behöver du ha i bakhuvudet hur ditt liv med hunden ska se ut. Har du småbarn och har upptäckt att din valp vaktar grejer? Då behöver du fort styra upp situationen så den blir bra för både hund och barn. Ska du tävla i en hundsport men din valp är ointresserad av dina lek- och matbelöningar? Då behöver du utveckla dina belöningar. Kommer det många människor på besök och din valp är helt tokglad över varje besökare och allt blir kaos? Då behöver du fundera ut strategier för hur situationen ska bli lugnare för alla inblandade. Ska du så småningom ha med hunden på kontoret men märker att valpen skäller för minsta ljud den hör? Då behöver du vänja hunden vid ljud på ett trevligt sätt så att den klarar av att vara tyst i olika miljöer. Och så vidare!
Belöna det du gillar
Det finns egentligen inte så mycket rätt och fel utan det viktigaste är att du fångar upp sådant du gillar och belönar det tidigt. Då kommer valpen fortsätta att göra det där du gillar. Samtidigt låter du inte valpen träna på en massa beteenden som du inte gillar – det man tränar på blir man ju som bekant bra på. Träna in ett alternativt beteende eller bara bryt den lugnt när den gör något som du inte vill. Gör sedan en plan för att hantera beteendet på lång sikt. Tycker du det känns svårt? Gå en valpkurs, läs Härliga Hund eller en bra hundbok, följ en bra hundtränare på nätet, kontakta en instruktör där du bor och be om råd.
Kom ihåg:
Bara för att du ägnar de första veckorna åt att studera din valp för att försöka komma på lite mer om vem den är, ska du inte avstå träning. Oavsett vad du ska göra med din hund vill du troligen att den ska kunna sitt namn, inkallning och att bli hanterad, som några exempel.
Vill du veta mer? I nr 5 av Härliga Hund hittar du även förslag på analysteman samt vilka iakttagelser som kan vara bra att beakta kopplade till respektive tema.
Bli digitalt prenumerant så kan du läsa den här för endast 1 kr.
Text: Lena Gunnarsson.
Lena Gunnarsson har tillsammans med Elsa Blomster skrivit böckerna Valpträning till vardag och fest och Apportering till vardag och fest. Har fyra cocker spaniels som hon mest jagar med men har också tränat tävlingslydnad, spår, agility, viltspår och nosework. Är instruktör och håller kurser i jaktapportering på Klickerförlaget.