Så skyddar du din hund mot säsongens fästingar
Foto Getty Images

Så skyddar du din hund mot säsongens fästingar

Våren har anlänt och sommaren närmar sig med stormsteg, men med värmen kommer även fästingar vilket kan innebära bekymmer för oss hundägare. I samband med att vi vistas mer utomhus i olika miljöer, ökar även risken för våra fyrbenta vänner att drabbas av fästingburna sjukdomar.

För att skydda din hund inför den stundande fästingsäsongen är det viktigt att vara väl förberedd, både för att undvika dessa oinbjudna småkryp och kunna hantera på bästa sätt om de letat sig in i din väns päls.

Fästingar är som mest aktiva under årets varma månader, det vill säga då det är över +5C och de trivs bäst i högt gräs och i buskar. Fästingsjukdomarna borrelia och anaplasma smittar vanligtvis inte omedelbart när fästingen bitit sig fast, utan först efter att den sugit ut blod under ett till två dygn. Därför är det viktigt för husdjursägare att vara uppmärksamma och ta bort fästingen så fort som möjligt. Ha för vana att undersöka din hund  regelbundet under fästingsäsongen, helst varje dag.

Varma och lättillgängliga områden

– Fästingar är små, luriga kryp som kan vara knepiga att upptäcka, framförallt om ditt husdjur har tjock päls. Därför är det viktigt att gå igenom husdjurets päls noggrant och ofta. Bra att ha i åtanke är att fästingar helst sätter sig på varma och lättillgängliga områden, så var därför extra noggrann när du tittar bakom öronen, på halsen, vid armhålorna och ljumskarna, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Bakteriesjukdomen borrelia är, tvärtemot vad många tror, ovanlig hos hundar. Majoriteten av infekterade hundar (cirka 95%) utvecklar aldrig kliniska symptom. Symptom för borrelia är nedsatt allmäntillstånd, feber, trötthet och ömma leder. Anaplasma är en relativt vanlig sjukdom hos hundar. Sjukdomen sprids via en mycket vanligt förekommande fästingart som finns i stora delar av Sverige. Symptomen liknar dem för borrelia men inkluderar även dålig aptit och mag- och tarmstörningar. Misstänker du att din hund har en fästingburen sjukdom så åk direkt till veterinären.
– Att skydda sitt husdjur mot fästingar är inte bara viktigt för djurets skull utan även för vår egen, eftersom hundar och katter som är ute mycket riskerar att bära med sig fästingar in i våra hem. På så sätt kan även vi smittas av fästingsjukdomar, säger Sarah Frelin Ekvall.

Fästingplockare till hands

Investera i en bra fästingplockare och undvik att använda fingrarna eller en pincett då risken finns att du inte får med hela kroppen. När du tar bort en fästing ska du först se till att du får ett bra grepp om fästingen, så nära huden som möjligt. Sedan drar du försiktigt bort fästingen rakt ut, du kan även vrida om det behövs. Efteråt är det viktigt att tvätta med desinfektionsmedel och vatten.

Det finns flera sätt att förebygga fästingangrepp men att gå igenom din hunds päls dagligen är förstås det mest effektiva. Men det finns även olika typer av förebyggande medel:

  • Fästinghalsband – dessa halsband sprider en doft som fästingar och andra små insekter ogillar.
  • Fästingmedel – ett giftfritt pulver som du strör över eller blandar i hundmaten.
  • Fästingtabletter – tabletter som är receptbelagda och skrivs ut av veterinären.

Inget för valpar

Kom ihåg att fästinghalsband, medel och tabletter inte ska användas till valpar. Därför bör man alltid ha en bra fästingplockare till hands.

– Om du har en trädgård hemma, se till att göra den otrevlig för fästingar genom att klippa gräset ofta och hålla buskarna trimmade. Även om det ska mycket till för att drabbas av en fästingsjukdom eftersom de flesta inte bär på någon smitta, så kan man aldrig vara nog försiktig när det gäller våra älskade husdjur, säger Sarah Frelin Ekvall.

Källa: Arken Zoo