Så skyddar du din hund mot fästingar
Fästingar är obehagliga små kryp som kan ställa till med problem. Här får du tips om hur du kan fästingskydda din hund.
Fästingar har inga problem alls att klara en snörik vinter. De övervintrar några centimeter ner i marken och tål ganska låga temperaturer eftersom de har ett slags ”kylarvätska” i kroppen som gör att de inte fryser. Men det är inte bara vintervädret som spelar roll. Blir växtsäsongen lång, fuktig och lagom varm är det fest för fästingarna.
Trivs där hundar trivs
Som bekant trivs de små blodsugarna särskilt bra i buskar, högt gräs och tät undervegetation. Alltså på ställen där många hundar också gillar att vara. Men fästingarna kan varken hoppa eller springa, utan är rätt så sävliga varelser som tålmodigt sitter och väntar på att ett värddjur ska glida förbi på riktigt nära håll. Då griper de tag om ett pälsstrå eller vad de nu kan få tag i och börjar sin lilla vandring mot huden där de, om de får chansen, slår sig till ro och börjar sörpla i sig blod. Allt det där tar ganska lång tid, så om du letar igenom din hunds päls efter varje promenad, kanske rentav borstar den, så har du i alla fall en liten chans att bli av med fästingarna innan de bitit sig fast.
Fästingar som redan börjat suga ska tas bort så fort som möjligt. Använd en fästingplockare, se till att du får ett bra grepp om huvudet så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Undvik att försöka få bort fästingen med hjälp av fingrarna eller en pincett, för risken är stor att du inte får med hela kroppen. Smörj heller inte in fästingen med nagellack, fotogen, fett eller liknande för att kväva den. Då kräks den nämligen upp sitt maginnehåll, vilket kan innehålla otrevliga smittämnen du inte vill ska hamna i din hunds kropp.
Förebyggande medel
Förebyggande medel mot fästingar är ett ständigt lika hett ämne. Många hundägare är kritiska till läkemedelsklassade fästingpreparat. Det kan det absolut finans fog för eftersom produkterna, som baseras på nervgifter, kan ge biverkningar och är miljövidriga. Samtidigt är de bevisat effektiva och skyddar hunden mot farliga fästingburna sjukdomar som borrelia, anaplasma och TBE. Drabbas din hund av till exempel hudirritationer, kräkningar och håravfall på grund av ett fästingmedel kan du byta till ett annat och se om det hjälper.
Vill du så kan du givetvis också testa andra och giftfria metoder mot fästingar, men några garantier för att de fungerar finns inte.
Tre fästingburna smittor
Borrelia – en vanlig bakterie
Upp till 30 procent av alla fästingar bär på borreliabakterien och många hundar smittas. Det kan ta mellan två och fem månader innan symtomen uppträder. I det akuta skedet kan hunden bli hängig och få feber. Hundar kan smittas av borrelia utan att bli sjuka.
Har man otur kan hunden drabbas av följdsjukdomar som ger långvariga problem. Hunden kan få ömma, stela leder och hälta som förflyttar sig mellan olika ben och håller i sig länge. Då behövs antibiotikabehandling. Det kan vara svårt att ställa rätt diagnos och eftersom hunden kan ha antikroppar i blodet efter att ha smittats av borrelia vid ett tidigare tillfälle räcker det inte med ett blodprov för att ställa diagnos. Man måste även titta på kliniska symtom.
I värsta fall kan borrelia skada njurarna. En del hundar dör i njursvikt.
– Risken att hunden smittas ökar ju längre fästingen får sitta. Kolla igenom pälsen varje dag och plocka bort fästingar så fort som möjligt, råder veterinär Johanna Karlsson, Bollmora Veterinärklinik.
Anaplasma – svårt att upptäcka
Anaplasma kallades tidigare ehrlichia. Det är en bakterie som sprids på samma sätt som borrelia. Omkring var tionde fästing bär på smittan. Även här gäller att ju längre tid fästingen får sitta kvar, desto större risk att smittas. Det tar mellan en och två veckor innan symtomen visar sig.
Hunden kan få feber och nedsatt allmäntillstånd, dålig kondition och koncentrationsförmåga och minskad aptit samt visa tecken på stelhet och smärta från lederna. Vissa hundar blir vingliga och får svårt att koordinera muskelrörelser.
– Det kan vara svårt att veta om hunden har anaplasma, eftersom det finns andra sjukdomar som kan ge samma problem, säger Johanna Karlsson.
Man ställer diagnos med hjälp av kliniska tecken i kombination med blodprov. Även anaplasma behandlas med antibiotika. I svåra fall blir hunden kronisk bärare och infektionen kan då blossa upp igen när hundens immunförsvar blir nedsatt.
TBE – inte så vanligt hos hundar
TBE är en fästingburen hjärnhinneinflammation, ett virus som det inte finns någon specifik behandling för. Det finns heller inget vaccin för hundar. Symtomen uppträder en till två veckor efter att hunden blivit smittad. Hundar som smittats av TBE har snabbt blivit dåliga med beteendeförändringar och kramper, hög feber och nedsatt medvetande. Sjukdomen är allvarlig. Den enda behandling som finns är att ge hunden vätska och febernedsättande medicin.
Här är exempel på produkter som kan hjälpa:
Shoo! TAG
Det här är en liten elektromagnetisk bricka som fästs i hundens halsband. Enligt tillverkaren ”hjälper Shoo! tag kroppen att modifiera sitt naturliga, elektriska fält genom att lägga till särskilda frekvenser som vissa insekter reagerar på”. Frekvenserna ska bromsa upp och förvirra fästingarna. Inget hundraprocentigt skydd garanteras men Shoo! tag har en nöjdhetsgaranti. Är man missnöjd kan man få pengarna tillbaka om brickan returneras inom 30 dagar.
Frontline vet
Finns som sprej och pipett-lösning. Fipronil heter den verksamma substansen. Den skadar fästingens centrala nervsystem vilket leder till döden. Det är viktigt att hunden inte får Frontline i ögonen eller munnen. Den som behandlar hunden ska undvika kontakt med medlet och med hunden tills medlet har torkat. Det här gäller särskilt för barn. Frontline sprids över hunden inom ett dygn och skyddar mot fästingar i 3-5 veckor. Biverkningar är ovanliga men hudreaktioner, klåda och håravfall kan förekomma. I några få fall har hundar också reagerat med oro, depression, kräkningar och symtom från andningsvägarna. Fipronil är skadligt för vattenlevande organismer.
Bärnstenshalsband
Det finns inga bevis för att bärnsten är fästingavvisande, men en del som provat tycker att halsbandet funkar, främst de med korthåriga hundar. Halsbandet ska gnidas mot pälsen innan det sätts på.
Atix
En ny produkt för fästingborttagning lanserades nyligen på marknaden. Atix – fästingborttagaren består av kylsprej som dödar fästingen och en finspetsig pincett att plocka bort den med. Atix är CE-märkt och godkänd för användning på både djur och människor. Den finns att köpa i zoo- och veterinärfackhandeln.
Fixodida Zx
Naturmedel mot fästingar som marknadsförs som ett giftfritt alternativ. Fixodida ZX blandas i hundens mat och ska ge effekt efter ungefär en vecka. Även om hunden inte blir helt fästingfri ska antalet fästingar bli märkbart färre. Medlet sägs även ha en positiv effekt på pälskvaliteten. Hundar med känslig mage kan få diarré av Fixodida Zx, i övrigt inga särskilda biverkningar. Innehåller bland annat torkad jäst och rörstarrstorv.
Gör egen timjansprej
Varianter på hemgjorda fästingmedel finns det mängder av. Kanske funkar de, kanske inte. Men de är garanterat ofarliga och billiga att göra, så de kan vara värda ett försök. Här är ett av alla recept: Koka en halv deciliter torkad timjan i en halv liter vatten. Sila av och häll i en halv matsked vitvinsvinäger. Förvara vätskan i en sprejflaska i kylen. Spreja hela hunden varje morgon. Forskare har också visat att fästingar ogillar rölleka, renfana och pors.
Läs också: Hundar kan få borrelia – så här kan symtomen vara