Så får du en pigg senior!
Har du kanske märkt att din gamla hund sover mer än tidigare? Ber den inte om uppmärksamhet lika ofta? Har aktiveringen av hunden lite runnit ut i sanden med åren? Det är lätt hänt utan att vi tänker på det. Kanske det dessutom blivit lite för mycket godsaker för att döva det dåliga samvetet över att promenaderna blivit färre? Då är det hög tid att ändra på det. För även om hunden ser ut att älska sina godisar så är det inte mer godis utan mer aktivitet ihop med dig den allra helst vill ha!
Fortsätt aktivera både kropp och knopp
Precis som vi människor mår även gamla hundar bäst av att fortsätta vara aktiva och motionera både kroppen och hjärnan. Det gamla talesättet ”det går inte lära en gammal hund att sitta” är helt fel. Gamla hundar kan absolut lära sig nya färdigheter och mår dessutom bra av det. Vad du väljer att lära hunden spelar mindre roll, det är själva inlärningen och stunden ihop med dig som är viktig. Kanske kommer du på något trix du vill lära hunden. Räcka vacker tass, gå en långsam slalom mellan dina ben eller något liknande. Vill du få inspiration till skonsam träning kan du också titta på olika övningar som finns i sporten rallylydnad då de passar fint även för gamla hundar.
Anpassa övningarna
Så länge du är observant på din hund och anpassar övningarna och vardagen efter hur den mår är det ingen risk att träna även med en riktigt gammal hund. Det mest skadliga fysiskt och psykiskt för både hundar och människor är att bli passiv. Låt din seniorhund fortsätta leva ett aktivt hundliv och ni kommer ha många härliga stunder ihop!
Här får du veta vad du bör tänka på när du tränar med din gamla hund.
Mental aktivering
Blanda nyinlärning av enkla konster med att låta hunden utföra välkända övningar den kan sen förr. Då får din hund nyttig hjärngympa med de nya utmaningarna samtidigt som den får känna sig säker och duktig när du ber om de gamla favorittrixen.
Om din hund inte är lika stark längre, anpassa övningen. Låt hunden ta stöd med sina tassar mot din arm när du ber om ”sitt vackert”. Be bara om en eller två snurrar även om den som ung kunde snurra flera gånger i rad. Låt hunden få utföra sina favorittrix men på ett skonsammare sätt.
Låt hunden använda sin nos. Sprid ut godis som hunden får leta upp. Göm hundens mat i en ”sniff-matta” eller i någon aktiveringsleksak. Eller göm hundens favoritleksak och låt den nosa rätt på den. Börja enkelt och göm successivt allt svårare när hunden blir duktigare.
Fysisk aktivering
Variera promenaderna. Särskilt om de inte längre blir så långa ger det din hund extra stimulans att få uppleva nya miljöer. Låt den gamla hunden få nosa och ta in omgivningen i sin egen takt.
Undvik att bara gå på promenadvägar utan variera med stigar och lagom kuperad terräng. Skogen är hundens gym. Att gå sakta och kliva i blåbärsris och upp och ner för mjuka kullar är bra och skonsam träning.
Precis som när du tränar en valp behöver en äldre hund korta pass, halkfria underlag och låga höjder på de hinder du låter den kliva upp på eller över. Tänk ”lite men ofta” så kommer din gamla hund må som bäst av aktiveringen.
Sele eller halsband? Gamla hundar är skörare, har sämre balans och mindre skyddande muskulatur. Det gör att ett ofrivilligt ryck i halsbandet både känns och påverkar dem mer. En del selar har dessutom ett handtag som lätt gör att du kan stötta och hjälpa din äldre hund om den skulle ha svårt med balansen i någon övning eller i vardagen. Ett halsband å andra sidan ger friare bogrörelser än vissa selar och är ergonomiskt om hunden inte drar.
Börjar din hund höra dåligt?
Använd dig av mer kropps- och handsignaler. Det går fint att träna nya trix även med helt döva hundar. Belöna ögonkontakt extra mycket så blir det lättare att träna hunden när hörseln sviktar.
Börjar din hund se dåligt?
Kanske behöver den större och tydligare handsignaler från dig som hjälp. Det som du förr kunde visa med ett pekfinger kanske nu får bli en större gest med hela armen.
Kom ihåg:
Har du en gammal eller skadad hund är det extra viktigt att du är observant på hur din hund mår. Misstänker du att din hund har ont, kontakta alltid veterinär.
Text: Anna Larsson, Foto: Getty Images