Res säkert med hunden i jultrafiken
Foto: Doggy AB

Res säkert med hunden i jultrafiken

Hundar i trafiken kan vara en stor trafikfara om de färdas på fel sätt. En färsk undersökning från Doggy AB visar att nära hälften av svenska hundägare transporterar sin hund på ett sätt som inte bara är farligt för hunden, utan också för medpassagerarna. Doggy AB vill påminna svenska hundägare om att transportera hunden säkert – inte minst under julhelgen när trafiken är som mest intensiv.


Julen är på ingång, och med den kommer en hektisk jultrafik. Med stressade passagerare, vinterväglag och många trafikanter är risken för en olycka större. Då är det viktigt att hela familjen sitter säkert i bilen – människa såväl som hund.

Att hunden får följa med i bilen är en självklarhet! I undersökningen gjord av Norstat på uppdrag av Doggy AB uppger nio av tio hundägare att de ibland tar med sig sin fyrbenta vän ut på vägarna.

I knät är inte tillåtet

En hund som transporteras fel i bilen kan vara en stor trafikfara. Vid en krock eller hastig inbromsning ökar hundens vikt markant i och med kollisionskraften. Det är farligt för både hunden själv och människorna som färdas i bilen. Doggy ABs undersökning visar att 25 procent av svenska hundägare transporterar sin hund på ett sätt som inte är tillåtet enligt lag: lös i bilen, på golvet, i knäet eller i bagaget utan lastgaller. Adderar man de som transporterar sin hund på andra osäkra sätt – exempelvis fastsatt i en vanlig sele eller halsband, eller i krocktestad bur eller transportväska som inte sitter fast, är det hela 45 procent som transporterar hunden på ett sätt som kan vara farligt.


– Trots julstress är det är viktigt att komma ihåg att hunden, precis som övriga familjemedlemmar, ska sitta tryggt och säkert i bilen. Och, ta det lugnt i trafiken i jul! säger Mia Claesson Produktchef på Doggy AB.

Så säger lagen

En hund ska enligt lag transporteras på ett säkert sätt. Att åka med en lös hund i bilen kan leda till böter. Reglerna säger att i bilen ska hunden vara säkrad vid inbromsning. Detta görs bäst genom att använda en transportbur, lastgaller eller ett säkerhetsbälte anpassat för hundar. Ska hunden transporteras i kombiutrymmet måste föraren dessutom ha god uppsikt över hunden under hela resan.

– Det är lätt att tro att hunden är säker bara för att den sitter i en transportbur, men buren måste vara fastspänd för att den ska fylla sin funktion. Så se till att buren säkras ordentligt i bagaget genom att spännas fast i bilens lastöglor eller andra krokar, säger Malin Lundgren, verksamhetschef på NTF Väst.

Läs mer om säker hund i bil r.

Källa: Doggy AB