Rätt mat i skålen – 12 anledningar att ha koll på vad du serverar

Rätt mat i skålen – 12 anledningar att ha koll på vad du serverar

Liksom för oss människor så kan det som vi stoppar i hunden visa sig både på päls, hud och mage hos jycken. Ett foder som är rätt balanserat kan tillgodose de näringsbehov som just din hund behöver.

1. PÄLSKVALITET

När hunden får rätt mängd i rätt kvalitet av proteinkällan i kosten så är chansen till ett friskt hårlag som bäst. En välmående päls är blank, glänsande och stark. Andra viktiga näringsämnen i maten är fett, vitaminer och mineraler.

2. TASSAR OCH HUD

Rodnader och utslag i huden, spruckna och torra trampdynor, klor som är torra och flagar – även dessa åkommor kan bero på maten. Kanske är proteinet i fodret av sämre kvalitet. Brist på olja kan också ge dessa problem. Att tillsätta en anpassad olja i maten kan hjälpa.

3. MATSMÄLTNINGEN

Kolhydrater i form av en morot att gnaga på, rå broccoli eller blomkål hjälper till att hålla mag- och tarmkanalen i gång.

4. BAJS

Kontrollera konsistensen på hundens bajs. Lagom är bäst, men hellre lite för hård än för lös avföring. Minst en gång om dagen bör hunden bajsa. Mängden ska vara i förhållande till vad hunden stoppar i sig. Lika stora lass ut som hunden stoppar in kan betyda att smältbarheten i fodret inte är tillräcklig utan det mesta kommer ut bakvägen utan att ha tagits upp av kroppen.

5. RESTER

Det är lätt att raka ner familjens rester i hundens matskål och kanske blanda upp med torrfoder. Kryddad mat och ingredienser som till exempel lök är väldigt olämpligt för hunden, så överblivna köttbullar ska inte ges till jycken. Ta hellre av en klick ren köttfärs innan du rullar köttbullarna så kan hunden få lite lyx som den tål bättre.

6. ALLERGIER

Även hundar kan vara allergiska mot ämnen i maten. En utredning av veterinär är att rekommendera så att rätt foder kan ges framgent. Idag finns det en hel del medicinska foder att tillgå. Allergier kan bland annat visa sig i form av klåda, hudirritationer och mag/tarmbesvär.

7. APTIT

Att låta hunden bestämma vad den ska äta är inte en bra idé. Liksom vi kanske älskar pizza och burgare så skulle kanske hunden gladeligen kunna leva på falukorvsbitar och kokta makaroner, gott, jo visst – men hur mycket näring ger det? Sen finns det hundar som vägrar äta. Vad kan det bero på? I Härliga Hund nr 1-2022 kan du läsa vår expert Carro Alupos råd på sidorna 46-49.

8. GODIS OCH BELÖNING

Om hunden får mycket godis under en dag så kom ihåg att dra ner på mängden foder vid nästa måltid. Ett tips är att ge hunden mycket små bitar av det goda vid belöningstillfället, allt för att minska energiintaget. Jycken kommer inte bli sur för att biten är liten så länge den är supergod.

9. VIKT

Din ras har oftast en rekommenderad vikt i sin rasstandard som du kan utgå ifrån. Om du inte kan läsa vikten där så fråga din veterinär hur många kilo din hund bör väga. Be veterinären även visa hur du kan bedöma att hundens hull är det rätta genom att känna på bröstkorg och midja. Med tillräcklig motion och rätt intag av det ätbara så bör en frisk hund kunna hålla sin vikt.

10. GE TID

Om du av någon anledning måste byta foder så vänj hunden långsamt med det nya så magen hänger med. Det resultat du vill uppnå med foderbytet kan ta tid beroende på vad du är ute efter.

11. ÅLDER

Under årens gång så behöver fodret anpassas efter hundens ålder. En valp kräver sin kost, den aktiva hunden sin och på ålderns höst så ska matgivan till exempel inte innehålla lika mycket energi som tidigare eftersom grånosen förmodligen inte rör sig lika mycket som jycken i den mer aktiva åldern.

12. TILLGÅNG

Låt inte hunden ha fri tillgång till mat. Att äta på något så när bestämda tider, två eller tre gånger om dagen, är det bästa. Vatten däremot ska alltid finnas tillgängligt för hunden. Det är livsviktigt!  

OBS!

Rådfråga alltid veterinär om din hund inte ser ut att må bra i päls och hud, om den äter ohälsosamt lite eller mycket eller om avföringen inte är normal under en tid.