hund dricker vatten ur vattenflaska
Ha alltid med en vattenflaska och skål till hunden under sommarens varma dagar.

Råd och riktlinjer: Hur mycket vatten behöver din hund?

Det är viktigt att dricka vatten, även för hunden, som alltid bör ha tillgång till fräscht vatten. Men för mycket vattendrickande är heller inte bra och kan innebära att hunden lider av ett sjukdomstillstånd. Läs här för att ha koll på vilka mängder som är hälsosamma!

Orolig? Mät hur mycket vatten din hund dricker!

Om du märker att din hund dricker eller kissar mer än vanligt är det viktigt att den alltid har tillgång till vatten för att undvika vätskeförlust. För att mäta hur mycket din hund dricker, använd en stor skål och anteckna mängden vatten du fyller på. Efter 24 timmar, mät hur mycket vatten som är kvar och subtrahera från den ursprungliga mängden. 

Kontakta alltid en veterinär om din hunds dryckes- eller urinvanor förändras, då detta kan vara symtom på en allvarlig sjukdom, även om hunden annars verkar frisk.

Källa: Evidensia

En hunds behov av vatten är beroende på dennes storlek. Undrar du om din hund får i sig tillräckligt? 

Enligt Evidensia behöver en hund dricka 50 ml vatten per kilo kroppsvikt och dygn. Med den beräkningen ska en hund som väger 20 kilo dricka ungefär 1 liter vatten per dygn.

Dricker hunden för mycket vatten?

För mycket vattendrickande är heller inte bra. Om hunden dricker mer än 1 dl per kilo kroppsvikt per dygn är det ett tecken på överdriven törst och kan innebära att hunden lider av ett sjukdomstillstånd. Då bör du kontakta veterinären för att undersöka saken vidare.

Kontakta veterinär om din hund:

  • Dricker eller kissar onormalt mycket
  • Läckar urin
  • Kissar inomhus