Pandemivalpar och smuggelhundar
"Det är viktigt att du får träffa din valp innan du tar hem den. Vid besöket ska du få träffa valpens mamma och eventuella kullsyskon. Det ger dig en god möjlighet att se hur din valp har växt upp", säger veterinär Sanda Douglas. Foto Pixabay

Pandemivalpar och smuggelhundar

Att pandemin har bidragit till en hundfeber i de svenska hushållen är det nog ingen som har missat – alla vill ha en fyrbent kompis nu när man spenderar mer tid hemma. Under 2020 ökade antalet registrerade hundar i Sverige med hela 14 procent, och jag skulle tro att det kommer fortsätta att öka även i år. Det är roligt att fler och fler familjer välkomnar en ny familjemedlem, men jag skulle vilja slå ett slag för eftertanke innan man bestämmer sig för att införskaffa en valp.

Med hundar kommer ett stort ansvar – som sträcker sig många, många år fram i tiden. Längtan efter en liten valp stärks lätt när man spenderar mer tid i hemmet, vilket är fullt förståeligt. Kanske är det så att man dessutom har mer tid över för att uppfostra, umgås med och träna sin valp. Det är på många sätt en idealisk tid att inkludera en hund i familjen. Men när jag själv funderar på om jag skulle ha tid för en liten valp, eller om jag får frågan från någon annan som går i valpköpartankar, så brukar jag ställa frågan: ”Hur ser ditt liv ut om tio år?” Svår fråga, absolut, men den lyfter ändå en relevant poäng – att en hund verkligen är en familjemedlem som kommer behöva dig i många år framöver.

Väl värt väntan

Jag har skrivit tidigare om vad man ska tänka på innan man skaffar hund och hur man valpsäkrar sitt hem. Är du fortfarande i funderingsstadiet så kan du läsa det inlägget här .
Nu till nästa steg – beslutet är taget! Euforin är total, en gullig liten valp ska bli en del av familjen. Jag har all förståelse för att längtan kan vara olidlig när beslutet väl är fattat, då vill man ju att det ska hända på en gång. Men sanningen är ju den att det kan ta väldigt lång tid innan den där valpen faktiskt blir en del av familjen, speciellt när intresset för att skaffa hund är så stort som just nu. Det är en extremt stor efterfrågan på valpar och i många fall är valparna tingade långt innan de är födda. Seriös hunduppfödning tar tid. Och även om det känns som en omöjlig uppgift att vänta på att den perfekta valpen ska uppenbara sig, så är det väl värt väntan.

Smuggelhundar

Under senare tid har smuggelhundar fått en hel del uppmärksamhet i media. I den tid vi nu befinner oss där efterfrågan på hundvalpar vida överstiger tillgången så ser hundsmugglarna förstås sin chans. Jag är övertygad om att de flesta som köper en smuggelhund inte är medvetna om det och det kan vara svårt att förstå varför illegalt införda hundar är ett allvarligt problem. De införselregler vi har för hundar syftar till att skydda oss från rabies, en fruktansvärd virussjukdom som inte förekommer i Sverige. En valp som införs till Sverige från ett land där rabies förekommer och vilken inte vaccinerats i enlighet med rådande lagstiftning, utgör alltså en potentiell risk för oss människor. Man måste komma ihåg att rabies är en sjukdom med 100% dödlighet för den som insjuknar. Vi kan alltså inte tillåta några som helst risker.

En kostsam historia

Utöver rabiesrisken så finns det etiska problem förenat med hundsmuggling. Många av de valpar som förs in illegalt till Sverige föds upp i undermåliga miljöer under hemska förhållanden. Ofta separeras valparna för tidigt från sin mamma, vilket kan påverka valpens sociala utveckling och förstås även tikens välmående. Uppfödningen sker i trånga utrymmen med alltför många hundar på liten yta. Hygienen är bristfällig och i dessa miljöer trivs parasiter och virus, däribland parvovirus och Giardia. Konsekvensen blir att många av valparna drabbas av parasitangrepp och virusinfektioner, något som utöver ett lidande för valpen kan bli en kostsam historia för den nya ägaren. Dessa små valpar får också utstå långa och krävande transporter, ofta undangömda i lådor, väskor eller under bilsäten.

Gynnar säljarna

Det är lätt att i stunden tänka att man ”räddar” en valp från dessa förhållanden och därför välja att köpa valpen trots att den har en tveksam bakgrund. Då är det viktigt att komma ihåg att så länge det finns köpare till dessa valpar så gynnar det säljarna och de har goda möjligheter att fortsätta med sin verksamhet. Enda sättet att få stopp på detta är alltså att sluta köpa dessa valpar. Även om jag är övertygad om att majoriteten av de som köper en smuggelhund oftast gör det av misstag, så vill jag poängtera att det är olagligt.

Dolda fel

De ekonomiska konsekvenserna av att köpa en smuggelhund kan som jag nämnt ovan bli stora. Även om du försäkrar din valp så snart du får hem den så gäller försäkringar sällan för skador eller sjukdomar som förelegat när du tecknade försäkringen. Du riskerar således att stå helt utan ersättning om det visar sig att valpen är sjuk på något sätt. Detsamma gäller om valpen har ett medfött fel, till exempel ett hjärtfel. Seriösa uppfödare säkerställer att de har en försäkring för så kallade dolda fel, dvs. sådana fel som förelegat vid försäljning av valpen men vilka inte kunde upptäckas vid besiktning inför försäljningen. Om din valp visar sig ha ett dolt fel kan du alltså vända dig till uppfödaren och få hjälp från dennes försäkring om din egen försäkring inte lämnar ersättning. Detta är förstås en omöjlighet om du köpt din valp från tveksamma förhållanden. Ofta går det inte ens att komma i kontakt med den som sålt hunden.

Vad ska jag tänka på när jag köper hund?

Hur vet man då om man köpt eller är på väg att köpa en smuggelhund? Hur man går tillväga när man köper eller säljer en hund kan variera. Om du köper en renrasig hund från en kennel som är ansluten till Svenska Kennelklubben så har dessa tydliga regler att förhålla sig till. Om du istället köper en oregistrerad hund eller en blandrashund så har säljaren inte samma skyldighet att följa regler. Oavsett inköpsväg så finns det några punkter som jag tycker är viktiga att ha med sig när man ska köpa en hund, för att undvika smuggelhundar och de allvarliga konsekvenser som detta kan medföra.

Tips inför ditt valpköp

Id-märkning, besiktning och vaccinationer:
Köp aldrig en valp som inte är id-märkt, besiktigad och vaccinerad. Det går förstås inte att avgöra att valpen inte är insmugglad om detta är utfört, men om det inte är utfört är det en tydlig indikation på att något inte är som det ska. Är valpen över fyra månader gammal så ska den enligt lag vara id-märkt och ägarregistrerad hos Jordbruksverket.

Stamtavla:
Om du köper en renrasig hund ska du få stamtavlan vid köpet. Acceptera inte att få stamtavlan skickad till dig i efterhand – har valpen ingen stamtavla vid försäljningen är det stor risk att det inte finns någon stamtavla.

Begär köpehandlingar:
Oavsett om du köper din valp från en privatperson eller en kennel så se till av ni upprättar ett köpeavtal. Det kan vara till stor nytta om något skulle visa sig vara fel. Se till att det är tydligt var hunden kommer ifrån, vem som säljer den, köpesumma samt era respektive ansvar gällande försäkringar. Du ska också få ett besiktningsintyg som inte är äldre än sju dagar och ett vaccinationsintyg när du köper din valp.

Frågor från säljaren:
Förvänta dig att du får frågor från säljaren! Det är precis lika viktigt att säljaren har koll på vem som ska köpa valpen som att du har koll på vem som säljer den. Frågor om tidigare hundvana, hur du bor, din arbetssituation etc bekräftar för säljaren att du kan ge valpen ett bra hem, något som en seriös uppfödare är mån om. Får du inga frågor alls så ska du vara misstänksam att något inte står riktigt rätt till.

Träffa valpen i dess hemmiljö:
Det är viktigt att du får träffa din valp innan du tar hem den. Vid besöket ska du få träffa valpens mamma och eventuella kullsyskon. Det ger dig en god möjlighet att se hur din valp har växt upp. Smuggelhundar förmedlas vanligtvis via en mellanhand och i majoriteten av fallen sker detta utanför hemmet. Om säljaren föreslår att ni ska träffas på en plats där valpen ska överlämnas så se det som en tydlig varningsflagga. Även i dessa coronatider så går det ju fint att få träffa en valp i anslutning till uppfödarens hem. Det går ju att träffas utomhus om inte annat.

 

Sandra Douglas, chefsveterinär AniCura Sverige

 

 

Sandra Douglas är chefsveterinär på AniCura Sverige. Hon har varit veterinär i 15 år och är specialist på hund och katt.Sandra brinner förstås för sitt yrke och sätter alltid djuren i första hand. Hon talar även varmt om sitt intresse för att förbättra verksamheten. Sandra bor i Haninge och är omgiven av djur hemma.

www.anicura.se