"När bara en vill ha hund - vad gör man?"
Hur gör man när bara den ena vill ha hund? Vill du vara med och diskutera så klicka på kommentarer i Facebook-länken nedanför artikeln.
Klart vi ska ha hund, säger den ena. Aldrig i livet, säger den andra. Hur gör man egentligen när bara den ena i ett par vill ha hund? Vem ska ge sig?
Du drömmer om en fyrbent liten kompis, någon som alltid finns där för dig och är glad, tillgiven och gosig. Du läser längtansfullt om olika raser och ser keliga lekstunder och mysiga promenader framför dig. Det är bara ett problem – din partner vill absolut inte ha hund. Där du ser glädje ser han eller hon bara problem. En hund, ännu mera stress, man blir bunden, det är dyrt …
Vad gör man, vem ska ge sig? Ska den som längtar avstå eller får den som inte vill finna sig i att en ny familjemedlem flyttar in ändå? Det går ju knappast att kompromissa, antingen skaffar man hund eller så gör man det inte.
– Att skaffa hund ska vara ett gemensamt och genomtänkt beslut, säger Magnus Hagstedt, som föder upp whippetar och chihuahuor och också arbetar som domare vid hundutställningar. Är man en familj måste inte alla vilja lika mycket, men alla måste i alla fall vilja. Om det är så att en verkligen inte vill tycker jag att man ska vänta. Det är inget bra utgångsläge.
En hund ska tillföra, inte belasta
Magnus Hagstedt har haft sin kennel Signum i fyrtio år, och har alltid varit mån om att valparna han säljer kommer till seriösa och kärleksfulla hem. Skulle han känna att det finns en tvekan hos spekulanterna, låter han hellre bli att sälja till just dem.
– Meningen är att en hund ska tillföra något i ens liv, inte upplevas som en belastning. Man ska inte skaffa sig fler problem genom att skaffa hund. Vill man själv väldigt gärna och ens partner benhårt säger nej, då får man nog vänta.
Kriser innebär som bekant också utveckling, och det gäller även för dem som hamnar i ett sådant här dilemma.
– Den resa det tar att komma fram till beslutet – oavsett vilket beslut det blir – är också ett sätt att förstå varandra lite bättre. Och det är väl det som är hela kärnan i att leva i en relation med en annan människa, att lyssna och förstå, att ge och ta, säger Magnus Hagstedt.
Försök att lyssna på varandras argument
Den som absolut vill ha hund får inte låta sig förblindas av sin egen vilja, utan faktiskt försöka lyssna på sin partner och hans eller hennes argument. Man får tänka efter vad det skulle innebära för relationen om man skaffade hund delvis mot den andras vilja.
Även den som inte vill ha hund får tillfälle att rannsaka sig själv och komma underfund med vad det är som gör att han eller hon faktiskt inte vill. Ger man det hela lite tid kan man förhoppningsvis komma fram till ett beslut som känns övervägt och riktigt, för båda två. Ibland handlar det mest om att den ena behöver lite mer tid på sig att tänka och känna efter, vänja sig vid tanken på en hund.
//